ÖSTERRIKE. Den österrikiska säkerhetstjänsten BVT utreder misstankar om att den i nationella kretsar välkända satirrapparen Mr. Bonds musik användes som bakgrundsmusik i en livesänd antisemitisk attack i Tyskland förra året.

Den amerikanske satirrapparen Mr. Bond har gjort sig känd genom parodier av kända hip hop-låtar där han ersatt den ursprungliga lyriken med texter som har ett pro-europeiskt och nationellt budskap.

Mr. Bond har nu hamnat i blåsväder efter att hans musik hörts i samband med en antisemitisk attack.

En 28-årig man som förra året livesände en misslyckad attack mot en synagoga i den tyska staden Halle säger att han valde musiken som en kommentar för sitt dåd.

Den anonyme rapparen, som förutom Mr. Bond även är känd som ”anon24431009”, har enligt tyska medier gjort sig skyldig till uppmuntran av terrordåd på ett flertal forum som används av ”högerextrema” och ”nynazister”. Han ska även ha hyllat dådet i Christchurch som tog 51 människors liv.

I Österrike är det olagligt att sprida nationalsocialistisk propaganda med hot om långa fängelsestraff. Därför lägger den österrikiska säkerhetstjänsten Bundesamt für Verfassungsschutz und Terrorismusbekämpfung (BVT) nu resurser på att hitta personen bakom de kända coverlåtarna ”The mosque is on fire” (Bloodhound Gang – The roof is on fire) och ”The wind of Adolf” (Scorpion – Wind of change).


  • Publicerad:
    2020-11-23 21:45