FALUN. Ett ovanligt fynd gjordes på fredagen vid en utgrävning i centrala Falun då en gammal dalahäst hittades i jordmassorna. Trähästen bedöms vara från mitten av 1800-talet.

En gammal dalahäst hittades på fredagen vid en utgrävning i centrala Falun. Skärmbild: Facebook.

På fredagen gjordes ett ovanligt fynd då en gammal dalahäst hittades vid utgrävningen av Prästgårdshyttorna i centrala Falun, rapporterar SVT.

Enligt Arkeologerna vid Statens historiska muséer kan den lilla dalahästen som man bedömer är från mitten av 1800-talet vara en av de äldsta målade trähästarna som man känner till

— Strax efter ett av skoptagen såg jag en konstig kontur och rusade snabbt ner. Snabbt plockade jag upp den och ut ur vatten och dy kom den här skapelsen, berättar arkeologen Torbjörn Holback som höll på att schakta undan jordmassor vid utgrävningen.

Den gamla trähästen är grundmålad med Falu rödfärg och har detaljer i svart. Den verkar också haft en prickdekor i grått eller vitt.

— Det är en väldigt vacker liten dalahäst, faktiskt, säger Holback.

Området planeras att bebyggas med ett nytt äldreboende men undersöks innan dess av Arkeologerna. Från medeltiden fram till 1800-talet arbetade man med kopparhantering på platsen.

Dalahästar är en vanlig symbol för Sverige, Dalarna och traditionell svensk allmogekultur och har tillverkats sedan 1600-talet. De är ofta dekorerade med kurbitsmålning som kallas krusning.


  • Publicerad:
    2020-07-11 16:05