MASSINVANDRING Mer än 1300 räddade ut överfyllda båtar och 79 saknas fortfarande.

Mer än 1 300 skenasylanter har räddats i tre separata operationer utanför södra Italien, meddelade kustbevakningen på lördagen. Detta sker två veckor efter att minst 74 personer omkom när deras båt kraschade mot klippor nära kusten.

En av kustbevakningens båtar räddade 500 skenasylanter från en båt som befann sig över 160 km ut till havs och förde dem till staden Reggio Calabria. Ytterligare 379 skenasylanter räddades från en annan båt i samma område och kommer snart att förs till land.

”Räddningsoperationerna var komplicerade på grund av överlastade båtar med migranter och ogynnsamma sjöförhållanden”, säger kustbevakningen i ett uttalande.

En annan fullastad fiskebåt med 487 skenasylanter eskorterades till hamnen i Crotone.

Lokala tjänstemän säger att ytterligare 200 personer plockades upp längs Siciliens kust och kommer att transporteras till Catania senare på dagen. Samtidigt flyger flygvapnet skytteltrafik då mottagningscentret på ön Lampedusa är fullsatt.

Antalet skenasylanter som anländer till Italien har ökat kraftigt och sätter press på den konservativa regeringen som tillträdde i oktober förra året med löftet att minska flödet. Men istället har antalet skenasylanter ökat från både Nordafrika och Turkiet i år.

Mer än 17 000 personer har hittills i år nått Italien, inklusive cirka 4 000 denna vecka, jämfört med 6 000 de första 2,5 månaderna 2022. Hundratals har också dött när de försökt korsa Medelhavet och nå Europa.

Meloni inför strängare straff för människosmuggling

En ung flickas kropp hittades på lördagen nära där en migrantbåt gick sönder den 26 februari, vilket höjde dödstalet för den här olyckan till 74 personer. 79 personer överlevde skeppsbrottet, men cirka 30 saknas fortfarande och antas vara döda.

FN uppskattar att totalt 300 skenasylanter har dött i centrala Medelhavet hittills i år.

Åklagare undersöker om de italienska myndigheterna borde ha gjort mer för att förhindra olyckan. Premiärminister Giorgia Meloni har avvisat uttalandet och lägger skulden helt på människosmugglare.

Som Nordfront tidigare rapporterat om presenterade hennes regering i torsdags strängare fängelsestraff för människosmugglare och lovade att öppna upp fler kanaler för laglig migration.