MASSINVANDRING. Under de senaste sju dagarna har över 10 000 personer sökt asyl i Sverige. Det är ett nytt asylrekord på en vecka.

flyktingströmmar

Asylvågen till Sverige bara fortsätter och Migrationsverket börjar få det svårt att hitta boenden till alla de invandrare som kommer.

Totalt ansökte 10 201 personer asyl i Sverige under den senaste veckan, skriver Migrationsverket i ett nytt pressmeddelande. Det är en nytt asylrekord i landet på en vecka. Av dessa var det personer från Afghanistan som utgjorde den största gruppen asylsökare, 4 333 personer närmare bestämt.

— Det är första gången som vi under en sjudagarsperiod har haft över 10 000 asylsökande, säger Johanna Måhlen vid Migrationsverkets presstjänst.

Att hitta boenden åt dessa 10 201 personer som kom förra veckan kommer att bli en svår uppgift för Migrationsverket att lösa. Dels för att det är svårt att hitta lokaler och för att myndigheten gått miste om platser för att försäkringsbolag inte vill försäkra boendena.

— Det här är väldigt bekymmersamt. Migrationsverket behöver varenda plats som går att uppbringa, säger Willis Åberg, avdelningschef på Migrationsverket.

Nordfront rapporterade förra veckan om hur till exempel Falu kommun nu startat ett projekt som går under namnet Öppna ditt hem som ska leda till att privatpersoner ska öppna sina hem för nyanlända invandrare.

Källor:
Första gången över 10 000 asylsökande på sju dagar
Över 10 000 personer sökte asyl på en vecka


  • Publicerad:
    2015-11-09 09:55