UTRIKES. Över 100 doktorer vill att journalisten Julian Assange ska få åka till sjukhus, annars menar de att han riskerar att dö.

117 doktorer från 18 länder kräver i ett gemensamt till Storbritannien att dessa ska stoppa sin ”psykologiska tortyr” av Wikileaks-journalisten Julian Assange, och i stället skicka honom till sjukhus.

Gruppen, som kallar sig Doctors for Assange, menar att den australiensiske journalisten kan komma att dö i fängelset efter att i praktiken ha torterats till döds.

I maj månad förra året bedömde FN:s särskilda rapportör om tortyr Nils Melzer efter att ha besökt Assange att denne visade ”alla symptom som är typiska för långvarig utsatthet för psykologisk tortyr”. Efter att ha tillbringat sju år på Ecuadors ambassad i London flyttades journalisten till det brittiska högriskfängelset Belmarsh förra året.

Han var den 21 oktober på ett offentligt förhör där han enligt Doctors for Assange, var ”blek, underviktig, åldrad och haltande” samtidigt som han hade stora problem med att artikulera sig eller komma ihåg basala saker.

Enligt Wikileaks chefredaktör Kristinn Hrafnsson sitter dock Assange inte längre isolerad vilket medfört att hans hälsa därmed förbättras på sistone.

Julian Assange blev känd genom sitt arbete med WikiLeaks som gick ut på att släppa hemliga dokument om allehanda missförhållanden. Han släppte bland annat med hjälp av Bradley Manning (numera Chelsea Manning) ett stort antal hemligstämplade militära dokument. Det mest uppmärksammade dokumentet som Manning försåg Wikileaks med är den film där en amerikansk helikopterbesättning skjuter ihjäl civilpersoner samt två fotografer från nyhetsbyrån Reuters.

WikiLeaks har även publicerat Hillary Clintons samt hennes chef för 2016 års presidentkampanj John Podestas e-mejl. De sistnämndas minst sagt skumma innehåll ligger till grund för Pizzagate-teorierna som var väldigt populära tre år sedan.

USA vill att Storbritannien utlämnar australiensaren för att de ska kunna åtala honom där. I USA riskerar Assange 175 års fängelse för att ha bedrivit journalistiskt arbete.

Källa:
‘Doctors for Assange’ worry he may die in UK prison having ‘effectively been tortured to death’


  • Publicerad:
    2020-02-20 22:00