förra årets paddlingstur i Rönne å var mycket uppskattad av Motståndsrörelsens medlemmar i Skåne beslutades det att göra om något liknande även i år. För att få lite variation valdes en annan plats denna gången, nämligen sjön Immeln i nordöstra Skåne. Både vuxna och barn valde att delta på helgens äventyr.

Kl. 10:00 på lördag morgon sattes kanoterna i vattnet allra längst ner i södra delen av Immeln och paddlingen kunde påbörjas. Vädret var helt perfekt för ändamålet med växlande sol och molnighet, inte för varmt och utan nederbörd.

20130824_immeln3

Efter ca 4 kilometer i motvind valde man att ta fikapaus och styrde därför in kanoterna på en av Immelns många öar. Vid en naturskön plats åts smörgåsar och kaffe. Redan nu kunde de deltagare som var med även på förra årets paddling, konstatera att det var bra mycket jobbigare att paddla på öppet vatten i motvind än vad det var medströms i en å.

20130824_immeln1

Efter 15 minuters paus bar det åter ut på vatten. Det navigerades med kompass och karta för att hitta rätt i sjön och vid något tillfälle misslyckades detta så att det blev en liten omväg. Efter ytterligare 3-4 timmar på vattnet valde paddlarna att ta en ny paus och tog sig in till kanten av fastlandet där det fanns ett större skogsparti. Nu hade man totalt, fågelvägen räknat, paddlat en mil. I verkligheten med lite sicksackande, felnavigering och utforskande av öar var den reella sträckan nog ytterligare ett par kilometer.

20130824_immeln6

Här i skogen valde man att bygga läger. De vuxna satte upp vindskydd med presenning och rep, samlade ihop och klöv ved och täljde grillpinnar samtidigt som barnen busade och levde livet i skogen. När lägret var färdigbyggt var samtliga väldigt hungriga och trötta i både sinnet och musklerna. Man hade dock ännu inte nått målet för dagen som var att paddla runt hela sjön. Kvinnor, barn och medlemmar stannade vid lägret medan nästeschefen tillsammans med ett par trogna aktivister valde att fullfölja sträckan som tur och retur bestod av ytterligare sex kilometers paddling. På vägen tillbaka till lägret var det ganska kraftiga vågor som gjorde att det blev en både skumpig och blöt tur.

20130824_immeln8

Vid lägret igen var alla oerhört hungriga då man väntat in återkomsten av paddlarna. Endast barnen hade fått varsin smörgås under tiden. Det gjordes raskt upp en eld och sedan grillades det korv. Korven åts med stor aptit, sällan smakar mat så bra som den gör i naturen efter lite kroppsarbete!

20130824_immeln7

Efter maten diskuterades både det ena och det andra innan mörkret föll in och tystnaden så sakteliga spred sig i lägret. Det skulle hålla sig tyst tills kl. 02:30 på natten då de flesta blev väckta av en flock vildsvin som bökade och grymtade alldeles i närheten av lägerplatsen. Vissa tyckte detta var väldigt spännande och försökte förgäves få sig en titt på djuren men de flesta somnade om ganska fort igen.

20130824_immeln9
20130824_immeln10

Väckning på söndagen var satt till kl. 07:30. Frukost och kaffe tillagades och åts innan det var dags för att städa och plocka ner lägret. När platsen åter såg ut som den gjorde när den äntrades sattes kanoterna i vatten igen och det bar av mot platsen man startat paddlingsturen på lördagen.

20130824_immeln2

På hemvägen valdes kortast möjliga sträcka och det blev således en mils paddling i strålande solsken med en fikapaus på vägen. Vid land igen konstaterades att det avverkats runt tre mil på öppet vatten med motvind större delen av turen. Kanoterna tvättades och lånad utrustning lämnades tillbaka. Trötta, blöta och smutsiga kamrater tog farväl av varandra. Alla var mycket nöjda med helgen i den skånska naturen!

20130824_immeln5


  • Publicerad:
    2013-08-29 08:53