NORRBOTTEN. Nu drabbas Pajala av ännu en katastrof. Det före detta gruvsamhället ska ”berikas” med 300 asylinvandrare.

Efter att Northland Resources gick i konkurs i slutet på förra året har det före detta gruvsamhället Pajala i Norrbotten stannat av. Men nu drabbas Pajala av ytterligare en katastrof, man ska nu ta emot upp sammanlagt 300 asylinvandrare varav de flesta kommer från Syrien.

I de övernattningslägenheterna som gruvarbetarna skulle ha sovt i bor nu 240 asylinvandrare. Sammanlagt ska man ta emot 300 asylinvandrare och enligt vissa kan det vara ända upp till 400 asylanter.

Hans Ylipää som driver gymmet och simhallen i Pajala hävdar att de 240 asylinvandrarna är något positivt för samhället.

– Gruvan slocknade innan asylboendet drog igång. De som jobbade i gruvan och som inte kom från Pajala har dragit härifrån. Det är klart att asylboendet gett ett uppsving för byn, påstår han.

Huruvida Ylipää, och resten av de invånare i Pajala som är positiva till mottagandet, är medvetna om att det är svenska skattebetalare som står för notan i slutändan framgår inte.

Han förstår heller inte varför de med finsk bakgrund i Pajala inte skulle vilja ta emot asylanter varav de flesta är rasfrämlingar.

– Vi har samma strömningar som i resten av landet. Pajala är ju en spegling av Sverige, men jag tror att vi har öppnare sinnen här. Det är två och en halv mil till finska gränsen. Varannan här har ett finskt efternamn och är lika mycket invandrare. Vill de skickas tillbaka, eller?

Källa:
Pajalas chans: 300 asylsökande


  • Publicerad:
    2015-02-03 07:00