UTRIKES. Den pakistanske premiärministern säger sig kunna använda kärnvapen om landet skulle vara på väg att besegras i en konventionellt krig.

Den pakistanske premiärministern Imran Khan har i en intervju med Al Jazeera uttalat att landet kan tänka sig använda kärnvapen i en situation där man håller på att förlora ett konventionellt krig.

I intervjun tydliggör han att Pakistan under hans ledning inte kommer att starta något krig. Han menar dock att om det ändå skulle bli krig kan det hända att kärnvapen blandas in.

— Om Pakistan, gud förbjude, utkämpar ett konventionellt krig och håller på att förlora och landet tvingas välja mellan att ge upp eller kämpa till döden för sin frihet, då vet jag att pakistanierna skulle slåss till döden, säger premiärministern i varnande ordalag.

Nyligen gjorde Khan ett uttalande om att landet inte skulle inleda en kärnvapenutväxling, vilket dock enligt hans talesman var taget ur sitt sammanhang. Talespersonen sade då att landets policy om kärnvapenanvändning, det vill säga att man kan tänka sig att använda kärnvapen om landet är allvarligt hotat, står fast.

Källa:
Pakistani PM Khan hints at nuking India in ‘surrender-or-death’ scenario


  • Publicerad:
    2019-09-15 23:30