INRIKES. Socialminister Lena Hallgren vill lagmässigt utöka möjligheterna att förhindra sammankomster under pandemier. Moderaternas Tobias Billström håller med henne.

Att svenskarnas friheter ska inskränkas ytterligare motiveras med att dagens lagstiftning är otillräcklig vid en pandemi och inte tillåter så omfattande repression som regeringen skulle önska.

– Vi behöver hitta ett sätt att snabbt ta fram en lagstiftning där vi kan vidta åtgärder som vi inte kan göra i dag med smittskyddslagen och ordningslagen, säger socialminister Lena Hallengren till neokonservativa Dagens Nyheter.

Hon hävdar vidare att man måste ha ”väldigt stor respekt” när man begränsar människors friheter och verksamheters möjligheter och att det därför kan ta tid innan en lagstiftning är på plats, hon medger också att regeringen vill försvaga svenskarnas grundlagsskyddade friheter men hoppas ändå att den nya lagen är på plats nästa sommar.

– Den här pandemin har bara börjat. Vi är förmodligen inte ens mitt i den, utan vi har fortfarande lång tid kvar innan pandemin är över. Det är pandemi av historiska mått i en kris vi inte skådat tidigare. Vi har behövt hantera så många förändringar och besöksförbud. Vi har helt enkelt inte hunnit med att göra alla delar, hävdar Hallengren vidare.

Hallengren pekar vidare på att man redan infört en mängd begränsningar av svenskarnas fri- och rättigheter, som restriktioner på äldreboenden, serveringar, nattklubbar, offentliga tillställningar och sammankomster, men att det inte är nog och att betydligt hårdare repression än så måste till.

Förslaget om en ny mer omfattande pandemilag får också stöd av Moderaterna och deras gruppledare Tobias Billström. Hans största invändning är snarare att det har tagit så lång tid innan en ny lagstiftning börjat diskuteras.

– Beroende på hur det utformas kan det vara rätt i sak, för att reglera folksamlingar på ett mer logiskt sätt. I dag behandlas folkmängder på fotbollsmatch och köpcentrum helt olika, säger Tobias Billström till TT.


  • Publicerad:
    2020-10-20 18:05