Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Pär Öberg frias från HMF

Av Redaktionen, 2015-11-26
redaktionen@nordfront.se

MOTSTÅNDSRÖRELSEN. Falu tingsrätt har beslutat att Motståndsrörelsens Pär Öberg ska frikännas från brott mot gummiparagrafen hets mot folkgrupp.

ludvika öberg

Det var den 12 november som rättegången mot Motståndsrörelsens Pär Öberg inleddes. Han stod åtalad för brott mot gummiparagrafen hets mot folkgrupp. Åklagaren i fallet menade att Öberg gjort sig skyldig till HMF efter att inlägg med hashtagen #deathtozog och texten ”DÖD ÅT ZOG” ska ha lagts upp på hans Twitterkonto.

Öberg har hela tiden nekat till brott och menar att det är flera som administrerar hans konto och att det inte är han som lagt upp inläggen som åklagaren menar utgör hets mot folkgrupp.

Åklagaren har under utredningens gång inte lyckats bevisa att det är Öberg själv som skrivit inläggen så han försökte därmed att få Öberg fälld för ”medhjälp till hets mot folkgrupp”. Något han inte heller lyckades med då domen som kom idag mot Öberg var friande. Tingsrätten skriver följande i domen:

Ett medgärningsmannaskap måste användas med viss försiktighet, eftersom man annars riskerar att kränka den för rättssamhället grundläggande principen att straffets grund är den faktiskt företagna gärningen, inte det brottsliga sinnelaget. Minimikravet för att någon ska kunna dömas som medgärningsman är att just denna individ kan visas ha åtminstone främjat gärningen och att han haft en avgörande funktion för brottets tillkomst.

Vidare skriver tingsrätten att även om Öberg hade tillgång till Twitterkontot och hade möjlighet att administrera det, är det inte bevisat att han kände till inläggen innan förundersökningen inleddes. Därför är det heller inte styrkt att det är han som har begått brottet och åtalet ska därmed ogillas.

Nordfront har varit i kontakt med Öberg för att höra vad han har för kommentar kring den friande domen.

Hej Pär och gratulerar till den friande domen. Trodde du att du skulle bli frikänd?

— Nej det trodde jag inte. Juridiskt sett var det helt klart att jag skulle bli friad. Men hela åtalet var ju politiskt och då vet man aldrig så jag hade snarare förväntat mig en fällande dom.

Har någon hört av sig till dig nu när domen blivit offentlig och medier har hunnit rapportera om det?

— Ja, jag har fått en massa grattis-sms. Jag har rätt mycket fans där ute, hehe.

Tänker du sluta med ditt twittrande nu?

— Nej. VI kommer kontinuerligt att fortsätta med vårat twittrande.

Vi tackar Öberg för hans svar och önskar honom och hans medadministratörer på Twitter all lycka till!

Källa:
Mål nr: B 1032-15


  • Publicerad:
    2015-11-26 13:11