Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Paracetamol har nu försvunnit från butikerna

Av Redaktionen, 2015-11-02
redaktionen@nordfront.se

HÄLSA. Från och med idag kommer inte läkemedel som innehåller paracetamol inte att säljas i andra butiker än Apoteket. Läkemedel som försvunnit är Alvedon och Panodil.

paracetamol 2

I april 2015 meddelade Livsmedelsverket att beslut hade tagits om att plocka bort läkemedel som innehåller paracetamol från hyllorna i andra butiker än Apoteket. Bakgrunden till beslutet ska vara att antalet förgiftningar ska ha ökat sedan butiker började att sälja läkemedel innehållande paracetamol för sex år sedan. Livsmedelsverket skrev följande om beslutet:

Receptfria tabletter med paracetamol kommer inte längre att få säljas på andra försäljningsställen än apotek efter den 1 november 2015. Beslutet berör endast tabletter med paracetamol. Paracetamol i till exempel flytande form och brustabletter berörs inte. Bakgrunden är en ökning av antalet förgiftningar i självskadesyfte där tillgänglighet till paracetamoltabletter bedöms vara en betydelsefull riskfaktor.

Beslutet gäller endast de tabletter som är avsedda att sväljas hela. Paracetamol i till exempel flytande form och som brustabletter berörs inte.

Källa:
Slut med paracetamol i butiken


  • Publicerad:
    2015-11-02 11:55