GREKLAND. En av Gyllene grynings ledamöter i det grekiska parlamentet har gått under jorden och är efterlyst efter att han under en debatt i parlamentet ska ha uppmanat militären att arrestera regeringen för förräderi.

Det var i samband med en misslyckad misstroendeomröstning mot Greklands vänsterregering i fredags som Constantinos Barbarousis från Gyllene gryning äntrade talarstolen i parlamentet för att säga några väl valda ord.

— Jag uppmanar detta lands militära ledarskap att fullfölja sina plikter: Att arrestera premiärminister Alexis Tsipras, [försvarsminister] Panos Kammenos och president Prokopis Pavlopoulos för att förhindra detta förräderi, ska Barbarousis ha sagt innan han utvisades ur parlamentet av talmannen.

Talmannen utvisade också tillfälligt alla övriga parlamentariker från Gyllene gryning med motiveringen att en av partiets politiker uppmanat till en statskupp.

Barbarousis har efter sitt tal i parlamentet tvingats att gå under jorden då myndigheterna söker honom och utreder om hans uttalande mot förräderi kan klassas som förräderi. Gyllene gryning har också tvingats att utesluta honom ur parlamentsgruppen för att försöka undvika att partiet utsätts för mer juridisk repression.

Misstroendeomröstningen hade väckts av konservativa Ny demokrati med anledning av att regeringen i Grekland är på väg att göra en överenskommelse med den F.d. jugoslaviska republiken Makedonien (FYROM). Grekland har tidigare motsatt sig att grannlandet använder namnet Makedonien eftersom den antika staten med det namnet i huvudsak existerade i dagens Grekland och anses tillhöra den grekiska kultursfären, vilket den moderna makedonska staten inte gör.

Den nuvarande vänsterregeringen i Grekland har dock en mer kompromissvillig inställning i frågan och gick i början av förra veckan med på en överenskommelse med grannlandet som innebär att statens namn inom kort kommer att kunna ändras till Republiken Nordmakedonien. Överenskommelsen är en kompromiss för båda sidor och har mött motstånd från såväl grekiska nationalister som nationalister i FYROM och landets president som sagt att han kommer vägra underteckna överenskommelsen.

Hundratusentals greker demonstrerade tidigare i år mot den nuvarande regeringens inställning i Makedonien-frågan.

I Grekland har en publicists gripits efter att hans tidning publicerat en artikel som menade att de grekiska politiker som ligger bakom överenskommelsen borde skjutas.

Greker protesterar regeringens beslut förra veckan.

Trots motståndet mot överenskommelsen är det uppenbart att starka krafter stödjer den. Såväl NATO som EU har uttalat sig positivt då överenskommelsen innebär att Grekland drar tillbaka sitt veto mot FYROM:s ansökan om medlemskap i EU och NATO.

Källa:
Calls for coup, firing squads: Greek far right angry at name deal


  • Publicerad:
    2018-06-17 14:15