Lajos Polgar, ursprungligen från Ungern, avled på lördagen i sitt hem i Melbourne, Australien, där han levt de senaste 50 åren. Han levde där i lugn och ro, ändå fram till förra året då han anklagades för ”krigsförbrytelser”. Det sista året i livet fick han utstå hårt tryck från såväl rabiata ”nazistjägare” som en fördömande massmedia.

Anledningen till anklagelserna om påstådda ”krigsförbrytelser” bottnar i den 89-åriga Polgars engagemang som ungdomsledare i Pilkorsrörelsen, den nationalistiska organisation som styrde Ungern en kort tid åren 1944-45. Organisationen var allierad med Tredje riket och har därför anklagats för delaktighet i ”förintelsen”.

Det är den ökände ”nazistjägaren” Dr Efraim Zuroff från Simon Wiesenthalcentret i Jerusalem som lett häxjakten mot Polgar, utan några som helst bevis för att denne skulle ha begått några brott under sin tid i Ungern.

Trots total avsaknad av bevis mot Lajos Polgar är Efraim Zuroff övertygad om denne på något sätt begått brott mot det judiska folket i Ungern.

– Denne man borde gått under offentligt för vad han var – någon som var inblandad i folkmordet på judar, menar Zuroff.

I över 20 år har Efraim Zuroff jagat ”krigsförbrytare” och själv hävdar han att han hittat nästan 3000 ”nazistiska brottslingar”. Zuroff har även gjort sig känd för att kunna utnyttja media i sin jakt efter nya offer. Han har bland annat annonserat ut hittelöner på 10 000 dollar för information om personer med anknytning till Tredje riket. Det är med andra ord inte konstigt att det kommer in en hel del felaktig information.

Zuroff kan även stoltsera med hur han fått den tyska staten att dra tillbaka pensionen för tyskar som på något sätt tjänstgjort i Tredje riket, många av dem invalidiserade.

Lajos Polgars son, Lou Polgar, är frustrerad över hur han far behandlats av massmedia och menar att hans far mått väldigt dåligt av alla spekulationer kring hans förflutna. Lou Polgar ifrågasätter även Efraim Zuroff och dennes blodtörst.

– Hur många palestinier har de jävlarna mördat? Herre Gud. Hur vågar han?


  • Publicerad:
    2006-07-14 00:00