USA De 31 Patriot Front-aktivister som greps inför en demonstration i helgen har nu släppts. Kvällen där på genomfördes uppskattad aktivism i Coeur d’Alene.

Det var förra helgen som den amerikanska aktivistorganisationen Patriot Front skulle hålla en motdemonstration mot en så kallad ”pride-festival” i Coeur d’Alene, Idaho.

Innan demonstrationen hann börja greps samtliga 31 aktivister på plats misstänkta för ”förberedelse till upplopp”. Ett gripande som uppmärksammades i rikstäckande medier i USA.

Organisationen har nu gått ut med att alla aktivisterna har släppts från häktet och att man besökte Coeur d’Alene redan kvällen efter gripandet. I en video visas händelseförloppet från det att aktivisterna satte sig i lastbilen till dess att de var på väg till häktet.

Trots att massvis av kamerautrustning och annat konfiskerades av polisen lyckades en kamera slinka med aktivisterna, som har kunnat publicera filmmaterialet i efterhand.

Efter att kamraterna återförenats utanför häktet beger man sig tillbaka till staden för att hålla en offentlig flygbladsutdelning istället.

— Så vi är tillbaka i Coeur d’Alene. Vi blev väldigt ohövligt avbrutna från vårt försök till att hålla en demonstration igår, säger Patriot Fronts ledare Thomas Rousseau.

Lokalbefolkningen, som hade sett aktivisterna på tv kvällen innan, hyllade dem som hjältar. Folk kom från alla håll för att erbjuda sig att bjuda dem på öl, ge dem high fives och skaka hand med aktivisterna.

— Vi är glada att ni är ute, säger en förbipasserande kvinna.

— Ni borde besöka staden oftare, vi ses snart grabbar, säger en annan person.