STOCKHOLM. Danderydskommun anser att ett radhusområde med äldrebostäder även är lämpligt för flyktingar. Ett 70-tal pensionärer håller inte med och har därför skrivit på en protestlista mot flyktingboendet som kommunen vill öppna.

Danderyds kommun ska ta emot 48 flyktingar under 2015, det är dubbelt så många som året innan. Nu letar de efter boende åt dessa flyktingar och har då pekat ut ett radhusområde med äldrebostäder i Enebyberg.

– Det var den här siffran, och vi sa ja direkt, för det tycker jag att vi ska kunna ta. Nu måste vi dammsuga kommunen på olika tänkbara lösningar, säger Carina Erlandsson (M), ordförande i socialnämnden.

Pensionärerna har skrivit ett brev som de tillsammans med protestlistan har skickat till kommunen, där de bland annat har skrivit att de vill ha lugn och ro den tid de har kvar. I brevet tar de även upp olika problem som uppstår, ett av dom är den bristande kommunikation som uppstår när man inte talar samma språk. Sven Lövgren, en av dem som skrivit på protestlistan, berättar:

– Vi är pensionärer, jag och frugan, och vi har flyttat till ett äldreboende. Man vill kunna sitta och läsa en tidning och nicka till. Vi vill inte att man gör om äldreboendet till ett boende för flyktingar. Vi törs nästan inte gå ut. Det blir otryggt.

Nu planerar kommunledningen att bjuda in till ett möte där de hoppas kunna lösa de problem som tagits upp i brevet som skickades till kommunen.

– Jag blev naturligtvis väldigt ledsen när jag fick det här brevet. När vi nu har så stora flyktingströmmar så måste vi hjälpas åt allihop, säger Erlandsson.

Källa:
Äldre Danderydsbor protesterar mot flyktingboende


  • Publicerad:
    2015-06-16 01:55