INRIKES. Nu kommer pensionen att sänkas för 150 000 pensionärer, vilket innebär tusentals kronor mindre i månaden för många äldre. Anne-Maria Carlsgård, som är ombudsman på Kommunal, beskriver detta som ”olyckligt”.

Pensionsmyndigheten har beslutat att sänka runt 150 000 tidigare kommunalanställdas pension. Många som drabbats är väldigt upprörda, speciellt då de inte fått någon riktig förklaring till varför pensionerna nu har sänkts. En av de som i onsdags förra veckan fick den tråkiga nyheten på posten var 82-åriga Birgitta Nyman.

— Varför sänker de min pension nu som jag har haft sedan jag blev pensionär när jag var 65 år. Jag kan inte begripa det. Jag är väldigt ledsen och väldigt upprörd över att de går ut och lovar, och så stjäl de den lilla pension jag har, i stället för att höja den, säger hon och fortsätter:

— Det är en spottstyver för politikerna som har så höga löner själva.

Varför så många pensionärer nu får ännu mindre pengar att leva på ska enligt Pensionsmyndigheten bero på att pensionsavtalet PA-KL, som tidigare satt ihop med den allmänna ATP-pensionen, var tvungen att korrigeras när ATP-pensionen försvann.

Enligt Anne-Maria Carlsgård, som är ombudsman på Kommunal ska denna ändring gjorts för ”att skydda pensionen och för det mesta gynnat pensionärerna”. Däremot så innebär ändringen att från och med i år så kommer pensionen att sänkas med tusentals kronor per år för många, vilket hon beskriver som ”olyckligt”. Kommunal kommer nu även att börja analysera hur avtalet framöver kan förändras för att detta inte ska kunna hända igen, dock säger Carlsgård att detta kommer att ta tid.

Pensionssmällen: 150 000 drabbas


  • Publicerad:
    2018-01-15 19:30