EUROPA Pentagon tänker upprätta ett stabskommando i tyska Wiesbaden från vilket man tänker dirigera kriget i Ukraina. Från stabskommandot tänker man bland annat koordinera ”teknisk support” för användning av amerikanska vapen i Ukraina.

Amerikanska försvarsministeriet planerar enligt DW att upprätta ett lokalt stabskommando i den västtyska staden Wiesbaden för att främja sitt ”train-and-assist”-program [fritt översatt: träna-assistera, reds. anm.], med vilket de försöker stärka den ukrainska armén i försvaret mot Ryssland.

Samma modell av träning har utan desto vidare framgång också använts av amerikanska armén för att träna styrkor i bland annat Afghanistan och Irak.

Enligt New York Times så kommer man utöver att koordinera ”tekniska supportcenter” för reparation av vapen som donerats av USA, även övervaka träningen av ukrainska soldater på de tyska övningsfälten.

Upprättandet av stabskommandot tyder på att den amerikanska ledningen förväntar sig att Rysslands aggression mot Ukraina och närliggande länder kommer vara av den mera långvariga typen, hävdar både nuvarande och före detta amerikanska tjänstemän till New York Times.

USA har enligt New York Times spenderat 54 miljarder dollar på bistånd till Ukraina sedan Ryssland inledde sin invasion i februari 2022. I jämförelse kan det uppmärksammas att Israel, som av amerikanska ledare ofta kallas ”vår främsta allierade”, får minst 38 miljarder dollar i stöd varje år.