Ash Carter

USA:s utrikesminister Ash Carter försöker stoppa bilder på torterade krigsfångar.

USA. Efter en drygt tio år lång rättslig process har en federal domare beslutat att den amerikanska krigsmakten måste offentliggöra dokumentation med tillhörande foton på krigsfångar från krigen i Irak och Afghanistan.

Det är den amerikanska “människorättsorganisationen”  American Civil Liberties Union (ACLU) som i över tio år kämpat för att få ut bilder på krigsfångar som torterats under USA:s ”krig mot terrorismen”.

Redan 2009 lovade president Barack Obama att se till att dokumenten skulle offentliggöras. Han uppmanade även kongressen om att driva igenom en undantagsparagraf, av ”säkerhetsskäl”, för att förhindra att foton skulle offentliggöras Han menade bland annat att det ”inte skulle bättra på vår förståelse av vad ett begränsat antal individer utfört i det förflutna” samt att det skulle ”elda på anti-amerikanska åsikter och försätta våra trupper i stor fara”.

Nu har dock den amerikanska domaren Alvin Hellerstein, från den federala distriktsdomstolen, dömt till fördel för ACLU och alla foton ska därmed offentliggöras i sin helhet.

Trots detta har den amerikanska försvarsministern, Ashton Carter, genom sitt inflytande sett till att endast 198 av sammanlagt 2100 bilder i praktiken kommer offentliggöras. Han motiverar det så här:

— Jag har beslutat att offentliggörandet av något av dessa fotografier skulle innebära stor fara för amerikanska medborgare, amerikanska soldater samt personal anställd av den amerikanska staten utomlands.

ACLU har dock meddelat att man kommer insistera att samtliga foton släpps. Hur framgånsrika de kommer att vara återstår att se.

Tidigare när dokument och foton rörande amerikanska krigsfångar offentliggjorts har det lett till stora skandaler. Bland annat blev elva amerikanska soldater åtalade för sexuellt utnyttjande när foton på fångar från det ökända, dåvarande amerikanska, fängelset Abu Ghraib i Irak som släpptes 2004.

Källa:
Pentagon to release almost 200 photos of tortured Afghan, Iraqi prisoners under court order


  • Publicerad:
    2016-01-28 22:45