USA För att hindra en självmordsvåg i den amerikanska militären har Pentagon bett om att det införs restriktioner på vapeninköp för personer inom Försvarsmakten.

Pentagons självmordspreventionskommitté (SPRIRC) har lagt fram ett drastiskt förslag för att få bukt med en ”självmordskris” inom den amerikanska militären. Enligt förslaget ska soldater under 25 år helt förbjudas att köpa vapen privat, skriver CNN.

Dessutom förslår man att militärpersonal i övrigt ska åläggas en karensperiod på sju dagar när man köper vapen och fyra dagar när man köper ammunition.

SPRIRC bildades av USA:s försvarsminister Lloyd Austin för snart ett år sedan eftersom självmorden inom den amerikanska militären ”ökat stadigt” under de senaste 15 åren. Bara under 2021 tog 519 amerikanska soldater livet av sig och året innan begick 582 självmord.

— Det finns ett starkt vetenskapligt stöd som visat att karensperiod, även så kort som sju dagar, minskar självmordsfrekvensen betydligt, säger läkaren Craig Bryan, som är medlem i kommittén.

Förutom regleringen av vapeninköp vädjar SPRIRC om försvarsdepartementet tar tag i vad man beskriver som ”bristen på mentalsjukvård tillgänglig för försvarsanställda”. Enligt kommittén är militären i akut behov av psykologer och andra experter.