INRIKES. Personal på Slättgårdsskolan i mångkulturella Bredäng larmar om problem med våld och droger på skolan. Skolledningen har varit passiv under en längre tid uppger skolpersonalen. 

CC public domain

Personal på Slättgårdsskolan i den mångkulturella Stockholmsförorten Bredäng, har under en längre tid larmat om problem med våld och droger på skolan. Detta utan att skolledningen agerat berättar skolpersonal för Sveriges Radio.

Brottsligheten har drabbat skolan hårt, bara det senaste läsåret gjordes 46 polisanmälningar kopplade till skolan. Det rör sig bland annat om rån, skadegörelse, misshandel och narkotikabrott. Tidigare i juni drabbades samma skola av en anlagd brand. Skolpersonalen riktar nu kritik mot skolledningen, som man inte anser ha agerat tillräckligt.

— Vi har fått tips av elever att vi har kriminalitet i skolan, att vi har droger i skolan. Det har elever berättat för att de är rädda, berättar en anställd.

En annan anställd berättar att många elever känner sig otrygga och att hon även själv känner sig otrygg i skolan.

— Vi förstår inte hur mycket det ska hända, hur långt det ska gå innan man agerar. Hur mycket andra barn ska utsättas för att man ska agera, frågar sig en anställd.

Skolans rektor, Monica Söderberg, beskriver att ett antal incidenter är polisanmälda och utagerade. Söderberg berättar vidare att hon förstår skolpersonalens kritik.

— Jag tar till mig den kritiken, absolut. Jag ser utifrån det här att vi behöver ha en mycket tätare dialog.

— Alla typer av utredningar tar tid, och det skapar också en känsla av att ”åh det händer ingenting, ska den här eleven verkligen få gå kvar på det här sättet” och så, det vet jag, uppger Söderberg.


  • Publicerad:
    2020-06-22 21:05