MOTSTÅNDSRÖRELSEN. Under lördagen den 4 november firade Motståndsrörelsen 20 år. Här följer en personlig betraktelse från tillställningen av Johanna Hagberg som var på plats.

För några veckor sedan gick information ut till aktivister och medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen om att ett firande skulle hållas med anledning av organisationens 20-årsjubileum.

I inbjudan som skickades ut stod det lite kort om vad som skulle ske under dagen, att tal skulle hållas, att trerättersmiddag skulle serveras samt att nyheter skulle presenteras följt av information om tid och plats. Förväntningen blev hög, framförallt när man faktiskt inte visste vad dagen hade att erbjuda annat än den knapphändiga information som gått ut.

Tidigt under lördagsmorgonen den 4 november mötte jag upp organisationskamrater som jag samåkte med till Småland där firandet skulle hållas. Efter ett par timmars bilåkande var vi äntligen framme vid lokalen dit en stor skara av kamrater redan hade anlänt. Genast uppstod ett minglande då man ville försöka hälsa på så många som möjligt, eftersom man inte hinner eller har möjlighet att träffas så ofta som man själv hade önskat.

Inne i lokalen var det utsmyckat i sann Motståndsrörelsen-anda. Enorma standarder som ramade in scenen, organisationens fanor som prydde lokalen och en vägg som utsmyckats med fotografier från organisationens start fram till idag. Långborden hade dekorerats med höstliga inslag där det även hade placerats ut fotografier osv.

När de sista deltagarna hade anlänt klev Pär Sjögren, nästeschef för organisationens femte näste och konferencier för dagen, upp på scenen och hälsade samtliga deltagare välkomna för att därefter meddela att välkomstdrinkar, alkoholfria som icke-alkoholfria, nu serverades. Därefter berättade han vad som stod på agendan för dagen.

Efter en kort stunds fortsatt minglande meddelades det att förrätten skulle serveras. Samtliga slog sig ner och maten serverades. Genast satte sorlet igång i lokalen och gamla minnen diskuterades och det bjöds på många skratt. Därefter klev Motståndsrörelsens ledare, Simon Lindberg, upp på scen och höll ett tal om organisationens historia samt presenterade den spännande nyheten om att det arbetas på en bok som kommer att ge en helt unik, ärlig och komplett beskrivning från grundandet av organisationen 1997 fram till 2017. Boken kommer även att innehålla personliga texter av ledningen och av framstående aktivister och medlemmar som bland annat kommer att berätta om sin tid i Motståndsrörelsen och vad som fick dem att ansluta sig till organisationen.

Lindberg läste även upp några utdrag ur den kommande boken, vilket både var väldigt intressant, spännande och inspirerande. Jag personligen ser otroligt mycket fram emot den och jag tror och hoppas på att det kommer att bli en så kallad bestseller.

Efter en kort stunds bensträckare var det dags för middagen att serveras och under tiden avlöpte talen varandra där deltagare fick berätta anekdoter från deras tid i Motståndsrörelsen, något som genererade i högljudda skratt och väckte nostalgi hos de flesta. Inte minst hos mig själv. Därefter var det dags för näste talare uppe på scen som nu var Fredrik Vejdeland från riksledningen som i sitt tal fokuserade på framtiden och vad det kan och kommer att innebära för Motståndsrörelsen. Bland annat berättade Vejdeland om hur systemet agerade mot oss i början av Motståndsrörelsens tid och hur det har ändrats genom åren men även hur Motståndsrörelsen har förändrats och vad detta kan komma att leda till.

Efter Vejdelands tal och efter att efterrätten var uppäten kallade riksledningen upp ett antal personer på scen som tackades och mottog diplom för deras långvariga engagemang och lojalitet för organisationen.

Därefter öppnades baren och kvällen övergick till än mer lättsammare former. Ett Motståndsrörelsen-quiz anordnades där Pär Sjögren gick ut som frågesportens segrare. Därefter hölls en fotografi-auktion, under nästeschefen Magnus Wardmos regi, där samtliga deltagare fick möjligheten att lägga bud på ett antal vältagna fotografier från olika Motståndsrörelsen-aktiviteter genom åren. Samtliga fotografier auktionerades ut och är nu utspridda hos aktivister i landet. Även Norge lyckades vinna med sig ett auktionerat fotografi hem.

Talen fortsatte en stund till och därefter bjöds det på fin sång från en kvinnlig deltagare som var väldigt uppskattat. Då dagen hade övergått till väldigt sen kväll och flera deltagare hade en lång bilresa att se fram emot var det en del personer som valde att avrunda kvällen för att börja bege sig hemåt, däribland jag själv och mitt resesällskap.

Trots en rätt sömnig söndag dagen efteråt så kan jag inte säga annat än att lördagen var suverän. Det är alltid lika trevligt att få träffa kamrater, även om det så sker på demonstrationer, Aktivistdagar, Nordendagar eller liknande men denna gång var det annorlunda då det skedde under lättsamma former och då vi fick en dag ledigt från det vardagliga kamparbetet till att få tid för att bara kunna umgås, prata gamla minnen och fira det som organisationen åstadkommit under sina 20 år.

Jag vill också passa på att tacka köksgruppen, arrangörsgruppen, de kreativa personer som låg bakom utsmyckningen av lokalen och till alla som på ett eller annat sätt bidrog till att dagen blev så lyckad och trevlig som den var.

Till de som tyvärr inte kunde närvara på detta 20-årsjubileum hoppas jag, och räknar med, att vi kommer att ses på nästa jubileum. Nu fortsätter vi att skapa fler minnen och händelser i Motståndsrörelsens namn som är värda att ta upp nästa gång!


  • Publicerad:
    2017-11-13 17:59