LITTERATUR. Mattias Gardells nya bok om Peter Mangs verkar innehålla en del intressant information.

Enligt en recension av Mattias Gardells bok ”Raskrigaren – Seriemördaren Peter Mangs” är Peter Mangs en kritiker av judisk makt och menar att hans egna åsikter har ett stort folkligt stöd:

Övermänniskoidealen. Känslan som Mangs har av att ha ett brett folkligt stöd, som gödslas av retoriken på nätets hatsajter. Taktiken att bygga illusionen av ett gängkrig i Malmö och därmed misstänkliggöra offren. Avancerade konspirationsteorier om judarnas makt.

Peters far, Rudolf Mangs, är en som inte tar avstånd från sonen och istället menar att sonen var före sin tid.

— En dag kanske Peter står staty. Så är det med oss Mangsare. Vi är före vår tid, ska han ha sagt enligt Gardell.

Kristian Ekenberg som skrivit recensionen åt Allehanda varnar dock för att både Mangs och Gardell är partiska:

Båda har ett intresse av att seriemördaren Peter Mangs inte ska ses som en patetisk, ensam galning utan just som en ”raskrigare”. Mattias Gardell är inte en neutral reporter som förutsättningslöst tar sig an en seriemördares motiv. Han agerar lika mycket som en åklagare som en journalist, letar efter bevis för att teorin ska stämma när han väl har bestämt sig för motivet.

Avslutningsvis skriver Ekenberg att Mangs inte tar avstånd från etnisk rensning:

Mangs menar att han inte kan ta avstånd från etnisk rensning, eftersom han vet om att det egna välståndet baseras på vad europeiska anfäder gjorde mot urfolk för sekler sedan. Det är en postkolonial analys med helt andra slutsatser – ett slags egoismens stolthet i stället för skuldbeläggande.

Boken bygger bland annat på intervjuer som Gardell gjort med Mangs efter att han dömdes för två mord, fyra mordförsök och tre fall av grovt olaga hot.

Källa:
Djupdykning i den rasistiska hjärnan


  • Publicerad:
    2015-12-28 14:50