UNDERHÅLLNING När streamingsidorna lanserades med billiga månadsavgfifter störtdök piratkopieringen av musik, filmer och serier. Nu visar en ny undersökning att fildelningen åter är på uppgång i de nordiska länderna.

I början av 2000-talet var piratkopiering och fildelning genom webbsidor som exempelvis Piratebay ett vanligt sätt att lyssna på musik och se filmer utan att betala. I takt med streamingsidornas uppkomst har fildelningen så gott som försvunnit. 2018 var piratkopieringens popularitet som lägst, men sedan dess har den blivit allt vanligare.

I en rapport vid namn Insight: Nordic Piracy kan man se att piratkopieringen ökar i Norge, Danmark, Finland och Sverige. I studien framkommer det att det största antalet ”pirater” finns i det sistnämnda landet men att de övriga länderna snabbt kommer ikapp. Ökningen drivs till stor del på av unga mellan 15-24 år. Ungefär hälften av alla nordbor i den åldersgruppen konsumerar piratkopierat material.

Även om rapporten inte gräver i de bakomliggande orsakerna så sammanfaller den växande gratiskonsumtionen med stigande priser och tilltagande politisering av underhållningen på streamingsidorna. Finska Partisaani spekulerar i sin artikel att ”till viss del ligger politiseringen av underhållningsbranschen bakom fenomenet, då allt fler konsumenter äcklas av hbtq-lobbyism och antivit propaganda inom underhållning”.