INRIKES. Polisen vill ersätta makadamen på spårvagnarnas banvallar i Göteborg för att förhindra invandrare från att kasta sten. Detta är en av flera ”lösningar” för att få bukt med problemen i de mångkulturella områdena i staden.

För att försöka få bukt på den ökande kriminaliteten i invandrartäta områden i Göteborg kommer nu ett flertal skattefinansierade åtgärder att vidtas. Bland annat vill polisen att man ska försöka byta ut makadamen på spårvagnarnas banvallar för att förhindra stenkastning.

Det nya konceptet kallas för ”situationell brottsprevention” ska bidra till att få ned brottsligheten i de invandrartäta bostadsområdena.

Helene Calner, ordförande i hyresgästföreningen i Tynnered, berättar för Sveriges Radio hur hon hört skott från sin bostad och hur gärningsmännen en gång hade parkerat en moped utanför hennes tvättstuga i samband med att de sköt flera personer och använde fordonet för att fly.

— De kommer byta våra låssystem till trappuppgångar, säger hon om den nya satsningen.

Bakom den nya satsningen ”situationell brottsprevention”ligger kommunen som tillsammans med föreningar och fastighetsägare samarbetar för att utifrån ”rusta upp” området och göra det tryggare. Bland annat ska buskage klippas ned, källarförråd ska kontrolleras och utebelysningen ska byggas ut. Och har man problem med stenkastning rekommenderas det att man plockar bort stenarna i det mångkulturella området.

— Ett gott exempel för områdespolisen är det här med stenkastning mot spårvagnen som skedde tidigare. Där var områdespolisen drivande till att man tog bort makadamen från banvallen till någon sandvariant som gjorde att den stenkastningen upphörde och finns inte idag, säger polismannen Niklas Svensson.

Källa:
Samarbete och smarta lösningar mot brott


  • Publicerad:
    2017-07-16 14:20