MEDIA. Plagiering och slarv med källhänvisningar är orsakerna till nedläggningen efter SVT:s långvariga granskning av podden.

Sebastian Krantz. Bildkälla: Youtube.

Efter att podcasten Svenska Mordhistorier kommits på med att plagiera och använda andra mediers material, meddelar nu poddens ledare Sebastian Krantz att han lämnar podcastbranschen och slutar göra Svenska Mordhistorier.

Det var SVT:s Kulturnyheterna som upptäckte att Krantz plagierat och lånat sitt material från andra. Efter att detta uppdagats, lovade Krantz bot och bättring. Han raderade då hundratals avsnitt men en hel del sådant material visade sig ligga kvar på podden.

I ett telefonmeddelande till SVT skriver han nu att han ”känner en djup skam” över att inte ha haft tillräckliga kunskaper. Förutom att ha plagierat material, handlar det enligt SVT även om att det har saknats källhänvisningar till andras material.

Därför lämnar Krantz podcastverksamheten.

Svenska Mordhistorier är Sveriges tredje största podcastskapare inom genren verkliga brott. Programmet har över hundratusen lyssningar varje vecka, skriver SVT.

Krantz skriver i ett sms till SVT att han anser att podcasten har spridit viktig samhällskunskap. Därför är det synd att den läggs ned, men att det är det enda rätta att göra i detta läge.

”Om podcasten kunde produceras i ny regi i framtiden vore helt klart positivt, men jag tror att man måste stänga av helt nu för att överhuvudtaget se det som en möjlighet”, skriver också Sebastian Krantz .


  • Publicerad:
    2020-04-24 13:15