EKONOMI. Polarbröds fabrik i Älvsbyn är totalförstörd efter en kraftig brand som startade på söndagskvällen. Länge bedömde Räddningstjänsten att det fanns explosionsrisk och risk för utsläpp av ammoniak, men situationen är nu under kontroll.

Polarbröds anläggning i Älvsbyn har förstörts vid en våldsam brand. Bild: skärmbild ur privatvideo, Aftobnladet.

Enligt uppgifter till lokaltidningen NSD började branden med att en degklump fattat eld och börjat brinna i en ugn. Branden spreds sedan till ett transportband och kort därefter fattade taket eld.

Släckningsarbetet blev mycket komplicerat. Detta berodde dels på att brandens förlopp i taket gjorde det farligt att komma in i lokalerna; dels på att det både fanns en explosionsrisk på grund av de tusentals liter med matolja som förvarades i en av lokalerna, samt en risk för gasutsläpp av ammoniak från fabrikens kylanläggning.

Samtliga förskolor, fritids och skolor i Älvsbyns centralort beslutade att hålla stängt under måndagen på grund av branden, men har åter öppnat på tisdagen.

Under måndagen uppmanades människor i samhället att undvika att använda vatten, eftersom behovet från Räddningstjänsten var så stort.

Det anrika Polarbröd är den största arbetsgivaren i Älvsbyns kommun, och förutom de 270 anställda som berörs direkt räknar kommunen med att 500-700 personer påverkas av branden.

— Det är en stor tragedi för oss men lyckligtvis har ingen människa kommit till skada, säger Polarbröds vd Anders E Johansson i ett pressmeddelande.

Företaget har nyligen investerat 150 miljoner kronor i en ny produktionslinje som skulle ha invigts på måndagen.

– Vi hade en stor festdag framför oss men den ändrades i ett slag, säger Helena Rönnmark, kommunikationsdirektör för Polarbröd.

Kommunalrådet Tomas Egmark (S) hoppas att kommunen nu ska få hjälp av regeringen för att kunna få fler jobb till kommunen.

Förutom fabriken i Älvsbyn äger Polarbröd också ett bageri i Bredbyn i Örnsköldsviks kommun, där man nu satsar på att maximera produktionen.


  • Publicerad:
    2020-08-25 11:40