POLEN. Det polska Institutet för Nationell Ihågkomst har föreslagit att man ska riva ungefär 500 monument i Polen som hyllar Röda Armén och sovjetiska soldater. Detta eftersom man menar att det strider mot landets nationella intressen.

polen

Polen vill riva monument som hyllar Röda Arméns ”befrielse” av landet.

Institutet för Nationell Ihågkomst är en statlig organisation i Polen som arbetar för att utreda och uppmärksamma ”brott mot den polska nationen”. Nu har man lagt fram ett förslag om att riva alla monument i landet som hyllar Röda Armén och sovjetiska soldater och som inte ligger i anslutning till soldatgravar.

Institutets ordförande Lukasz Kaminski förklarade nyligen i en intervju att dessa monument inte representerar ”befrielsen” från tysk ockupation, utan det kommunistiska systemets dominans över landet. Vidare förklarade han att institutet vill uppmana lokala myndigheter att riva ner alla sådana monument som inte ligger i direkt anslutning till sovjetiska soldatgravar, som han påpekade att Polen även i fortsättningen kommer att ta hand om.

Förslaget har mötts av kraftig kritik från Sergey Andreyev, Rysslands ambassadör i Warszawa, som menar att något sådant skulle förstöra alla försök att upprätthålla en god relation mellan Ryssland och Polen. Han kommenterar förslaget på följande sätt:

— Det är inte första gången Institutet för Nationell Ihågkomst kommer med ett förslag som detta. Deras position är totalt grundlös eftersom dessa monument har rests till minne över sovjetiska soldater efter att 600 000 av de dog när de befriade Polen, räddade den polska staten och den polska nationen.

Andreyev kallar även det hela för en ”omoralisk förfalskning av historien” och menar att det bryter mot diverse överenskommelser som slutits mellan länderna efter kommunismens fall.

I september i fjol kallades Polens ambassadör i Moskva, Katarzyna Pelczynska-Nalecz, upp till Rysslands utrikesministerium efter att man låtit riva en staty i den polska staden Pieniezno, föreställande general Ivan Chernyakhovsky, mannen som ledde Röda Arméns invasion av den tyskockuperade delen av Polen under andra världskriget.

Källa:
Ambassador blasts new Polish campaign against WWII Red Army monuments
Moscow summons Polish Ambassador over dismantled Soviet-era monument


  • Publicerad:
    2016-04-04 09:55