ÅSIKTSBROTT. Polisen har tvingats lägga ned elva av totalt arton polisanmälningar mot Motståndsrörelsens aktivister under Almedalsveckan. Nu ber man en domstol undersöka ifall frasen ”hell seger” är olaglig och hoppas på så sätt kunna lagföra personer.

När Motståndsrörelsens aktivister dyker upp på allmän plats brukar okynnesanmälningarna från fientliga krafter hagla in. Nu försöker dock polisen skapa prejudikat som retroaktivt förbjuder frasen ”hell seger”.

Motståndsrörelsens succé under Almedalsveckan kantades förstås av flertalet polisanmälningar från politiska motståndare. Anmälningarna gäller alltifrån att syndikalister ska ha filmats på allmän plats av Nordfronts journalister, till att någon ska ha vecklat ut en fana vid ett tillfälle som någon antirasist fann opassande.

Då anmälningarna inte kan kopplas till någon brottslig handling har polisen lagt ned en majoritet av dem. Tre av dessa gäller dock att någon ska ha anmält aktivister för att ha använt frasen ”hell seger”, kombinerat med att man i vissa fall har sträckt upp en knuten näve i en hälsning.

Inte ens med hjälp av gummiparagrafen ”hets mot folkgrupp” har svenskt rättsväsende tidigare lyckats lagföra någon för att ha uttalat orden ”hell seger”, men detta försöker nu polisen att ändra på.

— Det här är av stort samhällsintresse, så det är klart att vi vänder på varenda sten för att titta på om det är brott som har begåtts. Vi tittar på symboler, gester och vissa uttalanden, förklarar polisens förundersökningsledare samt kriminalinsatschef under Almedalskommenteringen, Niclas Larsen, till Sveriges radio (SR).

Enligt Larsen ska man lämna in en förundersökning till en åklagare och se ifall en domstol kan lagföra personer som gjort en hälsning som tidigare har varit helt laglig. Lyckas man med detta skapas ett så kallat juridiskt prejudikat, som utan någon ny lagstiftning de facto förbjuder hälsningen. Med tanke på att det inte handlar om någon ny lag, utan endast en omtolkning av redan befintlig sådan, kan man i ett sådant läge även lagföra personer retroaktivt – med andra ord döma personer som använt frasen, trots att frasen i fråga ansågs helt laglig när den användes.

— Bedömningen är att om det är brott så har vi väldigt goda förutsättningar att identifiera skäligen misstänkta. För vi har haft tillgång till väldigt mycket kameror, bland annat fasta kameror som fanns under Almedalen.

Förutom att Larsen bekräftar att frasen ”hell seger” ska undersökas är det oklart exakt vilka ”symboler, gester och uttalanden” som man försöker förbjuda.

Källa:
Polisen vill att domstol prövar NMR:s agerande i Almedalen


  • Publicerad:
    2017-08-29 10:00