Två kvinnor i 20-årsåldern blev under helgen angripna av två män i Falun. Överfallet ägde rum när kvinnornas fordon fastnat på en stock vid badplatsen i Södra Vällan kring 22-tiden på lördagen. Då bilen fastnat bestämde sig kvinnorna för att övernatta i bilen, något de ångrar bittert i efterhand.

Den aktuella badplatsen

Vid 04-tiden natten mot söndagen vaknar de av att två okända män attackerar bilen med stora stenar, glasflaskor och grenar. Kvinnorna blir ordentligt skrämda och ringer polisen för att slå larm, den andra kvinnan ringer samtidigt sin bror. Enligt kvinnorna ska polisen ha svarat att de får klara sig själva och att de borde gå ut och fråga männen vad de egentligen vill. Polisen uppger också att de inte har för avsikt att skicka någon patrull. Ett svar som givetvis är beklagligt men inte alltför ovanligt i dagens samhälle.

Den kvinna som pratat med sin bror har vid denna tidpunkt fortfarande kontakt med honom och uppger i efterhand att hon fick panik när hon såg att en av angriparna beväpnar sig med någon form av gevär. Förövarna skall också ha tagit sig upp på en kulle och därifrån angripit bilen och kvinnorna med stenar ”stora som fotbollar”.

Efter ca en timmes tid anländer till slut en av kvinnornas far tillsammans med kvinnans bror till badplatsen. Brodern jagar då ikapp en av förövarna och brottar ner honom till marken.

Kvinnorna uppger att det var först efter många samtal som polisen anländer till platsen. Polisen bekräftar att de fick det första larmet 03.41 och att man grep en av männen först 04.51 på söndag morgon. De båda gärningsmännen förhörs men släpps senare på fri fot. Polisen har inlett en förundersökning om olaga hot. Varför brottsrubriceringen är olaga hot, när kvinnorna blivit angripna framgår inte.

”Det är någon form av vapen inblandat då det finns skador på bilen. Vad det är för typ av vapen måste teknikerna avgöra”, säger Kent Lind, vakthavande befäl vid Dalapolisen.

Polisen vill inte kommentera varför de inte skickade ut en polispatrull till badplatsen för att undsätta kvinnorna så fort som möjligt.

Kvinnorna uppges må bra, även om de är skakade efter händelsen.


  • Publicerad:
    2012-05-22 12:54