MORD. Under onsdagsnatten sköts en polis till döds i Göteborg. Polisen har utlyst tyst minut idag och har satt in alla sina resurser för att få fram uppgifter om vem den hittills okände gärningsmannen är.

Genrebild.

Under natten mot idag, vid 22.30-tiden, fick polisen in ett larm om att en polisman skjutits i invandrarghettot Biskopsgården. Polismannen förklarades död senare under natten.

— Vårt vakthavande befäl förstod direkt vad det var för ärende och vi gick upp i särskild händelse. Det inleddes en förundersökning om försök, som senare rubricerades om till mord, sa Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg, på en presskonferens idag.

På presskonferensen framkom att polisen efter en natt av intensivt arbete med dörrknackning och där flera personer tagits in på förhör ännu inte kan peka ut vem som är misstänkt för dådet. Däremot har polisen ett signalement som de inte vill gå ut med.

I övrigt har det endast framkommit att polismannen sköts när han var i tjänst och pratade med några personer på gatan. Vidare har det sagts att polismannen inte utredde något specifikt brott i Biskopsgården utan endast var på plats som en del i polisens arbete med att visa närvaro i det så kallat utsatta området.

På Twitter har en borgerlig debattör delat en film som visar hur poliser gör HLR-räddning på en skadad kollega:

Det är inte bekräftat att filmen är från kvällens händelser men filmen spreds kort tid efter skjutningen. Flera poliser på Twitter uppmanar också sina följare att inte sprida filmer eller bilder på den skjutne polisen av respekt för dennes anhöriga.

Förutom att rubricera händelsen som en särskild händelse och betona att man är ”beslutsamma” i att gå till botten med detta brott har polismyndigheten tagit ett nationellt beslut om att hålla en tyst minut klockan 12 idag och flaggor kommer vaja på halv stång utanför landets polisstationer.

2016 hade nästan 70% av invånarna i Biskopsgården som var mellan 20 och 25 år gamla helt utländsk bakgrund – de var alltså antingen själva födda utomlands eller hade två föräldrar som var det. Bara lite över 30% av invånarna i den åldersgruppen hade fötts i Sverige med minst en förälder som i sin tur var född i Sverige. Detta enligt statistik från SCB.


  • Publicerad:
    2021-07-01 10:15