TILLSLAG. Enligt poliskällor har tillslag gjorts mot 13 olika adresser i Mälardalen och Stockholm. Ett 10-tal personer kopplade till den vänsterextrema organisationen Revolutionära Fronten har gripits.

”Vi är mitt uppe i det här nu. Vi har gått in i ett antal lägenheter i bland annat Eskilstuna och jobbar nu utifrån det”, uppger en polis för tidningen Eskilstuna Kuriren.

Projekt Eskil är polisens samlingsnamn på brott som kan knytas till den vänsterextrema miljön, där Revolutionära Fronten ingår. Enligt polis finns några av de ledande aktivisterna i Eskilstuna. I Sörmland och Västmanland säger polisen sig utreda ett 30-tal brott som den vänsterextremistiska organisationen uppges ligga bakom.

”Vi jobbar intensivt i utredningen och jobbar på flera platser”, säger Towe Hägg, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

I Stockholm slog polisen till på två adresser, skriver Aftonbladet. Ett stort antal poliser från Nationella insatsstyrkan och Säkerhetspolisen, Säpo, gick in i två bostadshus på morgonen. Se bilder på Aftonbladet.se.

Fredrik Wallén, presstalesperson på polisen i Sörmland säger till SVT att:

Beslag har gjorts av brandbomber och gatustridsvapen. […] Tillslag i Eskilstuna kommer leda fram till ytterligare brottsutredningar […] Det är omfattande. Det bygger på utredningar av ett antal enskilda, men var för sig inte sällan ganska grova brott.

Total har ett 10-tal personer har gripits, hälften av dem i Eskilstuna. De är generellt misstänkta för grov misshandel och grov skadegörelse.

Flera utredningar ingår i projektet, bland annat kravallerna vid första maj-demonstrationen i Eskilstuna 2012 och slagsmål i mitten av september då Svenskarnas Parti (SvP) demonstrerade i Stockholm. Revolutionära Fronten misstänks ligga bakom en misshandel av en opolitisk gästarbetare som befunnit sig i närheten av demonstrationen i Stockholm.

rf_misshandel
Filmen som visar misshandeln av en opolitisk gästarbetare har raderats två gånger under dagen från Youtube. En vänsterextremist som lagt upp klippet har bland annat gjort det ”privat”. Nordfront har dock laddat upp den på vårt Liveleak-konto. Det är alltså bland annat denna misshandel som några av vänsterextremisterna uppges vara gripna för.

Revolutionära Fronten har gjort sig kända för vandalism av nationellas bostäder. Vid ett tillfälle attackerade de en mormor och hennes 7-åriga barnbarn med tårgas och yxa i deras lägenhet. Den gången hittade polisen ett blodspår och en bit av ett finger som visade sig tillhöra Elmer Göthberg, född 1992.

Uppdatering 13:06:

Fredrik Wallén, presstalesperson på polisen i Sörmland säger till SVT Sörmland:

Om man enbart utgår från tillslag i Eskilstunaområdet så har vi gjort ett stort antal beslag. De beslagen har bland annat redan nu gett underlag för att inleda en ny förundersökning om förberedelse till grov mordbrand.

Uppdatering 13:12:

Enligt Eskilstuna Kuriren ”misstänks tre gripna från Eskilstuna för att ha attackerat MUF-ledaren Rebaz Sanar”.

Uppdatering 13:36:

Filmen som visar misshandeln av en opolitisk gästarbetare har raderats två gånger under dagen från Youtube. En vänsterextremist som lagt upp klippet har bland annat gjort det ”privat”. Nordfront har dock laddat upp den på vårt Liveleak-konto. Det är alltså bland annat denna misshandel som några av vänsterextremisterna uppges vara gripna för.

Uppdatering 15:25:

Tydligen är fem personer även gripna för en attack mot en spelning i Kolsva förra året, en attack som vänsterextremisterna själva har lagt upp en film ifrån:

Ytterligare fem personer greps under morgonen, på olika platser i Sverige, för ett attentat i Kolsva förra året, bekräftar Västmanlandspolisens presstalesperson Johanna von Wowern för Tvärsnytt. Två av de fem gripna för det dådet är nu anhållna. Alla fem som gripits för det attentatet är män mellan 20 och 25 år. De misstänks för olaga hot, skadegörelse och grov misshandel.

I filmsekvensen skildras attacken mot spelningen i Kolsva förra året.

I filmsekvensen skildras attacken mot spelningen i Kolsva förra året. Klicka på bilden för att se filmen.

Uppdatering 16:28:

En användare på Flashback observerade att tillslaget kan ha gjorts utifrån uppgifter från informatörer:

RF lär inte ha varit helt omedvetna om att det här skulle ske. För en vecka sedan gick man ut och hotade de yngre terroristkollegorna med repressalier om de pratar med polisen:

rf_informatorer

Postat på Facebook för en dryg vecka sedan. Klicka för förstoring.

Uppdatering 16:34:

Eftersom vänsterextremisternas ”samlingsfilm” verkar raderas med jämna mellanrum på Youtube så har vi laddat upp den på MotståndsMedias Liveleak-kanal. I filmen syns bland attacker mot nationellas hem och mot spelningen i Kolsva förra året.

Uppdatering 16:54:

Expressen skriver såhär:

En av de som under morgonen plockades in av tungt beväpnad polis är enligt uppgift en man i 20-årsåldern, som tidigare i år misstänktes för att ha knivhuggit en meningsmotståndare. Han friades för mordförsök, men dömdes för skadegörelse. Ytterligare en person som greps under morgonen är en man i 25-årsåldern, som figurerade i samma rättegång som mannen i 20-årsåldern.

nick_staffas_dennis_miraballes

Enligt Expressen är två av de gripna Nick Staffas och Dennis Miraballes.

Uppdatering 19:06:

Motståndsrörelsens Pär Öberg kommenterade tidigare idag gripandena:

 

Uppdatering 20:26:

VLT.se uppger att ”vänsteraktivister släppta efter förhör”:

De som under tisdagen suttit frihetsberövade misstänkta för våld mot högerextrema i Kolsva 2012 har släppts.

Vet du mer? Tipsa Nordfront!

Källor:
De greps i tillslaget mot vänsterextrema
Vänsterextrema anhållna för våldsdådet i Kolsva
Polisen: Vi har förhindrat ett attentat
Polisen slog till mot vänsterextremister
Gryningsräd mot vänsterextrema


  • Publicerad:
    2013-11-19 09:37