SVERIGE. När Skarhult slott i helgen råkade ut för sitt tredje inbrott uppmanades slottsfrun Alexandra von Schwerin att kontakta medborgargardet för att få hjälp. Poliskåren är nämligen överbelastad.

Det var natten mellan fredag och lördag som inbrottet i Skarhult slott skedde. Någon eller några gärningsmän bröt sig in i en ekonomibyggnad på slottets ägor. Tre fordon som enligt anmälan är värda ungefär 100 000 kronor blev stulna. Inbrottet var det tredje på bara två veckor.

Patrullen som kom till platsen för att upprätta en anmälan informerade slottsfrun Alexandra von Schwerin att man inom poliskåren var så överbelastad att familjen skulle överväga att kontakta Eslövs medborgargarde för att få hjälp med stölderna.

— Om jag får rådet från polisen att kontakta en annan organisation för att kunna känna mig trygg, då känns det som min sista utväg – att polisen inte kan hjälpa mig längre. Och det gör mig jätterädd att våra myndigheter är så överbelastade att de inte kan utföra det mest basala, säger hon.

Det medborgargarde som polisen syftade på är troligen säkerhetsnätverket Safe 0413. Nätverket skapades för ett par år sedan på initiativ från Eslövsföretagare. De patrullerar främst industriområden i Eslöv. Även Safe 0413 har fått en uppfattning om att polisen tagit handen ifrån områden där nätverket verkar.

Säkerhetsnätverkets ordförande Ingvar Lindhal uttrycker dock en oro över polisens agerande och klargör följande:

— För det första är vi inget medborgargarde – vi är en helt vanlig förening som köper in bevakning för att skydda våra verksamheter. För det andra så kan polisen inte lägga över arbetsuppgifter på oss. Att man hjälps åt att förebygga brott är en sak – men det här är en helt annan.

Stationschefen i Eslöv Mats Odestål säger att det är märkligt att patrullen uttryckt sig på ett sådant sätt och ifrågasätter även om så verkligen är fallet:

— Hade det rört sig om en företagare inne i Eslöv så hade det kanske varit mer förståeligt men att nämna det i Skarhult låter märkligt. Jag är säker på att man i alla fall har gjort det i all välmening även om det man säger i princip betyder att vi inte räcker till, säger han.

Dock finns det sedan tidigare en dialog mellan polisen och Safe 0413 men den är inte djupare än andra samarbeten i kommunen.

— Nej, det är mer så att de och deras väktare kan kontakta oss med information som vi kan arbeta vidare med. Så fungerar flera andra nätverk i kommunen också, säger Odestål avslutningsvis.

Källa:
Bad mig kontakta medborgargardet


  • Publicerad:
    2015-10-27 23:20