NORRBOTTEN. En polisman som misstänkts ha framkallat fara för annan genom att avlossa ett vådaskott nära en kvinnlig jägare frias nu från misstanke när åklagaren lägger ned polisutredningen. Anledningen är att polismannen nekar till att kvinnan ska ha varit i närheten och att ord står mot ord, rapporterar Fjällsjö Nyheter.

Det var ute i vildmarken i Kiruna kommuns östra delar som vådaskottet gick av.

Det var under en jakt på tjuvjägare i Kiruna kommun som en polisman avfyrade ett vådaskott när han kontrollerade en av jägarnas jaktvapen. Enligt jägarna var polisen nära att skjuta en kvinna, men eftersom polismannen nekar till att kvinnan var i närheten lägger nu åklagaren ned polisutredningen och åtalar inte polismannen för vållande av fara för annan. Ord mot ord räcker inte för en fällande dom, enligt chefsåklagare Elisabeth Brandt.

Det var den 11 september förra året som polisen med hjälp av helikopter gjorde ett tillslag mot en husvagn som användes som jaktstuga av ett gäng samiska jägare.

Enligt polismannen som avlossade vådaskottet var polisen ute efter just samer för att dessa enligt honom skulle vara överrepresenterade när det gäller tjuvjakt. En uppfattning som fått kritik av Sametingets vice styrelseordförande Lars-Miguel Utsi, som menar att inställningen grundar sig i ”strukturell rasism”.

— Det blir saker som berättas vidare och blir till sist en sanning som inte behöver vederläggas. Det slutar med att den enskilda människan blir utsatt i myndighetsutövandet, säger Utsi från renägarepartiet Guovssonasti.

Det var när polismannen var inne i jägarnas husvagn och skulle kontrollera jaktvapnen som ett vådaskott gick av. Enligt polismannen var han då ensam inne i husvagnen, men enligt jägarna hade han en av dem med sig där inne, en kvinna.

Enligt kvinnan var hon mycket nära att träffas av vådaskottet. Kvinnan uppger också att hon fått försämrad hörsel och har svårt att sova på nätterna.

— Hade jag tagit ett litet steg till hade han skjutit mig … Jag tänker att jag hade kunnat dö. Att bli invalid eller vad som helst. Inte kommer man ifrån det, uppger kvinnan.

Men eftersom ord står mot ord och det inte finns några riktiga bevis väljer alltså åklagaren att inte åtala polismannen.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2017-09-16 08:00