VÄXJÖ. Två polisbilar är obrukbara efter att ha vandaliserats i den mångkulturella stadsdelen Dalbo.

Klotter i stadsdelen Araby.

Klotter i den mångkulturella stadsdelen Araby som ligger granne med Dalbo.

Runt klockan halv ett natten mot lördagen bröt sig okända gärningsmän in i polisens bilgarage på Dalbo i Växjö. Väl inne i garaget hade man krossat flera rutor på bilarna och sedan stacks en av bilarna i brand. En polispatrull i området anlände till platsen och kunde släcka branden.

— I den ena bilen hade de sedan anlagt en brasa på förarsätet. Båda bilarna är helt obrukbara och har bärgats till en verkstad, säger Frederik Svärd som är inre befäl vid Kronobergspolisen.

Under lördagen genomförde polisen en teknisk undersökning av platsen och händelsen rubriceras som mordbrand. Polisen vet ännu inte vilka som ligger bakom dådet men uppger att de har en del spår att arbeta med. Svärd menar att händelsen är mycket allvarlig och kan ses som en attack på samhället.

Det är inte första gången som polisen får sina bilar vandaliserade i Växjö. I mitten av oktober hade två personer hoppat upp på en obevakad polisbil och bland annat sparkat in vindrutan.

— Detta är en mycket trist utveckling och vi har problem i vissa områden, så är det tyvärr, säger Svärd.

Stadsdelen Araby, som i praktiken kan räknas till samma område som Dalbo och Nydala, har under lång tid varit ett problemområde med en sysselsättning på 55 procent. Arabyparken, som ligger centralt belägen i området, visade sig i en undersökning utförd av Smålandsposten 2007 vara den mest otrygga platsen i hela Växjö. Under 2013 tvingades områdets högstadieskola Arabyskolan att läggas ned då den tampats med dåliga resultat och social otrygghet trots stora insatser från samhället.

Källa:
Bröt sig in och tände eld på polisbilar i Växjö


  • Publicerad:
    2015-12-21 23:00