CORONAKRISEN. Polisbrutaliteten i Afrika har ökat kraftigt när samhällen stängts för att minska coronavirusspridning.

Nigerias polis är en av de poliskårer på Afrikans kontinent som pekas ut för övervåld mot ”coronabrottslingar”. Foto: Legit.ng (UGC).

Under pågående coronanedstänging i flera afrikanska länder ökar polisbrutaliteten mot befolkningen. Detta skapar oro för att folk ska bryta mer mot myndigheternas riktlinjer för att hålla socialt avstånd från varandra.

Nigeria, Sydafrika, Uganda, och Kenya är några av de länder i vilja polisstyrkorna har nyttjat brutalt våld mot medborgarna för att få bort dem från gatorna.

Brutaliteten slår även mot medborgare som är tillåtna att gå utomhus i viktiga ärenden, exempelvis för att köpa mat och mediciner.

Den nigerianska polisen har befunnits öka våldet mot invånarna de är anställda för att skydda. Godtyckliga gripanden och mord på oskyldiga människor är inte ovanliga. Nigerias kommission för mänskliga rättigheter har höjt ett varningens finger och säger att det är angeläget att polismakten i landet besinnar sig.

Åtminstone arton nigerianer har mördats av poliser när de med våld försökt upprätthålla isolerings- och karantänreglerna i syfte att minska spridningen av SARS-CoV-2 som kan leda till covid-19 symptom och sjukdom.

Människorättskommissionen säger att de som dödas av säkerhetsstyrkorna är långt fler än de som dödas av viruset.

Ordföranden för kommissionen Tony Ojukwu, säger till tyska Deutsche Welle att man tänker följa upp den ökade polisbrutaliteten.

— Kommissionen har följt 105 brott mot mänskliga rättigheter, varav 18 utgjordes av illegalt dödade människor, dessa har rapporterats till de lämpliga myndigheterna och vi kommer att följa upp det här.

Den nigerianska polismyndigheten förnekar alla anklagelser om att den skulle ha betett sig felaktigt och hänvisar alla klagomål till sin kommunikationsavdelning.

Men säkerhetsanalytikern Ryan Cummings vid riskhanteringskonsultfirman Signal Risk, säger att polismyndighetens påståenden inte stämmer.

— Nyligen kom rapporter som i detalj beskriver säkehetsstyrkornas bristande professionalism. Från utpressning till mord på häktade misstänkta brottslingar, och inga åtgärder har vidtagits mot förövarna, säger Cummings till Deutsche Welle.

De enskilda poliserna har fria händer
I Sydafrika har videor som visar polisbrutalitet mot medborgare som trotsar utegångsförbud fått spridning i sociala medier. Det finns flera rapporter om tortyr och mord på medborgare som anklagas för att inte följa coronareglerna.

Några av dessa sydafrikanska videor visar hur soldater sparkar på människor och tvingar dem att rulla runt på marken. Andra blir kopplade med polisgrepp bakifrån och knuffas bryskt hemåt på ett kränkande sätt.

En invånare i Alexandra Township, Collins Koza, fick sitt hem attackerat av soldater som bröt sig in hans bostad och slog honom brutalt eftersom han drack öl och hade några ölflaskor i kylskåpet. Koza dog tre timmar efter misshandeln.

En hel familj misshandlades för att de hade en sammankomst utanför sitt hus.

— En poliskvinna sparkade mig i huvudet, och jag ramlade. Hennes manlige kollega började dra och släpa runt mig när jag låg på marken, berättade ett av offren för polisens upprätthållande av lag och ordning.

Polisminister Bheki Cele anklagas för att vara medskyldig till denna polisbrutalitet. Han har uttryckligen uppmanat poliser att själva bestämma när våld behöver användas för att upprätthålla coronareglerna.

— Var inte snälla mot misstänkta, lät han meddela och gav enligt lokala medier poliskåren tillåtelse att förstöra privat egendom om de säljer alkohol.

Ryan Cummings säger dock att polismyndighetens arbetssituation också måste beaktas, i synnerhet ”när poliser skickas in i befolkningstäta områden där de måste gripa gangsters som är beväpnade och farliga”.


  • Publicerad:
    2020-05-04 10:35