RASISM. En hel generation bestående av unga människor kriminaliseras av ett rasistiskt och illegalt register över rasfrämlingar, hävdar Amnesty. Storbritannien har fått sin egen ”zigenarregisterskandal”.

Anklagelserna kommer från den judiskt instiftade människorättsorganisationen Amnesty International som i Storbritannien leds av Kate Allen.

Allen säger att en hel generation bestående av unga människor kriminaliseras av en rasistisk och illegal polisdatabas. Registret ”stigmatiserar” unga svarta män som inte har något dokumenterat våldsamt förflutet eller finns i straffregistret, ibland på så lösa grunder som vad de skriver i sociala medier.

Dessa svepande datainsamlingar av ”ofta” oskyldiga tonåringar kan förstöra deras livschanser, hävdar Allen på Amnesty.

Londonpolisen medger att många av de registrerade personerna endast ligger i riskzonen för att hamna i gängkriminalitet. Men det faktum att de alls står i registret hävdas innebära en risk för att deras möjligheter att hyra lägenheter, skaffa sig en utbildning och arbete minskar. Storbritanniens motsvarighet till Datainspektionen överväger nu att göra en bedömning om Londonpolisen har begått brott mot dataskyddslagen och internationell lag.

Registret finns i flera städer
Likadana databaser med register över främlingar finns i andra polisdistrikt i Storbritannien, inklusive Manchester, Birmingham och Nottingham. Dessa polisdistrikt bryter eventuellt också mot lagarna.

Kate Allen kräver att politikerna och jurister agerar.

— Denna datainsamling fångar in en mycket större grupp än de som är inblandade i allvarlig brottslighet. Polisen måste få de befogenheter de behöver för att utföra sitt arbete men de måste göra det på ett sätt som inte diskriminerar människor beroende på hudfärg eller hur de uttrycker sin identitet, säger Allen.

Det var 2011 som ”svartregistret”, som kallas Gängmatrisen, byggdes upp som svar på de svarta kravallerna det året. Sedan dess har Londonpolisen samlat information om personer kopplade till gäng och rankat dem i ett ”trafikljussystem”, rött – gult – grönt, för att klassificera dem ur säkerhetsrisk. Siffror från 2017 visade att registret innehöll 3 806 personer. Fem procent av dem låg i den röda kategorin, 64 procent i den gröna.

Kritik mot att Facebookinlägg används mot svarta
Amnesty klagar också på att registret delas med andra myndigheter, som skolor, lokala institutioner och arbetsförmedlingar. För två år sedan var 78 procent av de upptagna i registret svarta. Det kan låta mycket för en ”minoritet”, men man bör hålla i minnet att rasfrämlingarna numera är i majoritet i London, liksom de är i till exempel Malmö. Men Allen anser trots detta faktum att registret är rasistiskt och att det stigmatiserar unga svarta män beroende på vilken musik de lyssnar på eller hur de beter sig på sociala medier.

Londonpolisen försvarar databasen med att dess syfte är att minska gängrelaterad kriminalitet och förebygga att unga människor dör. En talesman för polisen har sagt att de aktivt identifierar ungdomar som ännu inte har fastnat i gängvåld för att försöka leda in dem på bättre vägar.

Den politiska upprördheten över kränkningen av rasfrämlingar är typisk för Amnesty International. Samtidigt som ”svartregistret” anses vara skadligt för unga svarta mäns framtida utsikter, planerar Storbritannien att införa sex års fängelse för att uttrycka ”hat” på internet, vilket även föreslås inkludera att söka upp ”högerextremistiska” internetsidor. Att sådan kartläggning av ”högerextremister” baserat på att de lyssnar på ”vit-maktmusik” eller vad de skriver i sociala medier skulle vara lika problematiskt, är debatten tyst om i Storbritannien. Sådana register, liksom fängelsestraff för att uttrycka åsikter innebär självfallet lika stora svårigheter för vit ungdom att skaffa bostad och arbete. Detta verkar dock i Storbritannien vara irrelevant. Precis som i Sverige där myndigheterna lägger ut åsiktsförföljelser på entreprenad till aktörer som Juridikfronten, #JagÄrHär och Näthatsgranskaren, värnar de djupt politiserade människoorganisationerna uppenbarligen hellre om potentiellt samhällsfarliga brottslingar än om yttrandefrihet.

Sveriges motsvarighet till ”zigenarregistret”
Londonpolisens ”svartregister” har sin svenska motsvarighet i det i Sverige skandalomsusade ”zigenarregistret” som Skånepolisen använde sig av, som hösten 2013 briserade som en medieskandal. Registret utgjordes av ett fullt legalt arbetsmaterial för att kartlägga brottslighet i Skåne, där förekomsten av zigenare hade en hög prevalens. För att hindra polisen att utreda invandrarbrottsligheten startade massmedier i Sverige ett drev mot Skånepolisen för dess ”rasism”. Massmediernas drev ledde slutligen till att elva zigenare fick 30 000 kronor var i ”skadestånd”, bekostat av svenska skattebetalare.

Judarna ville ha bort Allen
Kate Allen själv är en omstridd ledare för Amnesty International i Storbritannien. 2012 krävde judiska lobbyorganisationer i London att Allen skulle stoppa en tilldragelse då den anti-israeliska aktivisten Ben White skulle tala. White hade tidigare uttalat att han ”förstår varför människor är antisemiter” och vägrade sedan att böja sig för de judiska lobbyorganisationerna. Kort därefter formerade sig medlemmar i Amnesty i en protestgrupp som hävdade att Allen på ekonomiska grunder var en dålig ledare för Amnesty, att hon hade en ”diger historia” med dåliga strategiska och ekonomiska beslut som riskerade organisationens fortlevnad. Därför krävde de hennes avgång. Allens vägran att låta sig böjas för de judiska lobbygruppernas krav nämndes i judisk ordning inte i samband med kravet på hennes avgång. Men inte heller detta försök att styra Kate Allen lyckades. Naturligtvis har de judiska lobbyisterna heller inget att invända mot Allens kritik av ”svartregistret”.

Källor:
’Gangs Matrix’ police database is branded ’racist and illegal’ by campaigners who accuse Scotland Yard of ’stigmatising’ young black men and breaching international law
Amensty refuses to reconsider anti-Israel activist speech
Amnesty International UK union members call on Kate Allen to quit


  • Publicerad:
    2018-05-16 12:00