INRIKES. Gymnasieelever försökte medvetet bli smittade av covid-19 för att uppnå immunitet inför studenten i vår. Tilltaget polisanmäldes av Östersundspolisen.

Polisen i Östersund upprättade i helgen själva en polisanmälan om att gymnasieelever aktivt försöker bli smittade och sprida smitta av coronaviruset.

Ungdomarnas syfte med detta är enligt anmälan att de ska hinna bli immuna till studenten i vår, så att de kan festa.

Polisen höll förhör med ungdomar under måndagen men lade vid lunchtid själva ner sin utredning.

— Vi har inga målsägare, inga misstänkta och inget att gå på, säger jourhavande förundersökningsledare Niklas Stjernlöf till SVT.

Niklas Stjernlöf säger också att det är oklart om agerandet är brottsligt.

— Det är ytterst tveksamt om det är ett brott. Man kan jämföra med föräldrar som söker upp andra barn med vattkoppor, det är ungefär samma sak.

Uppgifter om den medvetna smittspridningen spreds som en ”smitta” på nätet. Men Monica Sandström som är chef för elevhälsan inom Jämtlands gymnasieförbund kände inte till att elever försökt skaffa sig immunitet genom att skynda på smittspridningen.

— Vi har stabsgrupp varje vecka, men det är inget som kommit upp där. Vi har snarare pratat om hur vi och elever ska agera om vi får kännedom om att det planeras fester, säger Sandström till SVT.

Om planen är att hindra ungdomar från att träffas och att festa, framgår inte med tydlighet.


  • Publicerad:
    2020-12-01 11:00