INRIKES. Polisens undersökning om morden på en skola i Trollhättan är nu avslutad. Polisen drar slutsatsen att morden var hatbrott och att gärningsmannen var en så kallad nazist.

Lundin

Den 22 oktober förra året klev 21-årige Anton Lundin, beväpnad med ett svärd, in på kulturhuset Kronan i Trollhättan och attackerade lärare och elever. Två personer avled i samband med attacken medan två vårdades på sjukhus. En av dem som vårdades på sjukhus, en 15-årig man, klarade sig medan den andre, en 42-årig matematiklärare avled. Lundin sköts till döds av polisen.

Media gick tidigt ut och menade att attacken var av rasistisk art och att Lundin hade tydliga ”högerextrema åsikter”. Därför var man också snabba med att hänga ut honom med namn och bild. Man höll även redan dagen efter en manifestation mot så kallad rasism i staden.

Nu är polisen färdig med sin utredning om vad som hände under attacken och man menar att Anton Lundins motiv var rasistiskt och att han attackerade personer som såg utländska ut. Man har även använt sig av Lundins avskedsbrev, där han menar att många problem i samhället beror på invandring, som grund till sin slutsats. Lite mer uppseendeväckande menar polisen, enligt SVT, att Lundin ska ha varit nationalsocialist.

Abraham Ukbagabir, eritreanen som under förra året mördade två personer på Ikea i Västerås för att ”de såg svenska ut”, har dock inte anklagats för att ha begått hatbrott. Man har inte heller hållit någon manifestation mot rasism i staden efter dådet.

Källa:
Morden på skolan i Trollhättan var hatbrott


  • Publicerad:
    2016-03-08 18:00