INRIKES. En judisk kvinna i 60-årsåldern knivskars på öppen gata i centrala Helsingborg på tisdagen. Polisen tror att det rör sig om ett hatbrott och har ökat bevakningen av judiska lokaler.

Judiska församlingen i Helsingborg har inkallat sin kris- och katastrofgrupp efter att en kvinnlig medlem i 60-årsåldern utsattes för en knivattack i staden på tisdagen, rapporterar Sveriges radio.

Flera poliskällor uppger att dådet har kopplingar till kvinnans engagemang i den judiska församlingen och beskriver det som ett hatbrott.

— Det är en kvinna som tillhör vår församling. Polisen tar det här på största allvar men kan inte i det här läget säga om det är politiskt motiverat eller om det är någonting annat, säger en representant för judiska församlingen till Helsingborgs dagblad.

Enligt församlingens hemsida så bevakar polisen judiska objekt i Malmö och Helsingborg, med anledning av det som hänt.

Aron Verständig är ordförande i Judiska centralrådet och han säger att det här dådet är något som berör judar över hela landet.

Fredrik Sieradzki, kommunikationsansvarig på Judiska församlingen i Malmö, gör samma bedömning:

— Det finns en generell hotbild mot judar och judiska objekt i Sverige och vi försöker upprätthålla vaksamhet.

På sociala medier har många inlägg gjort kopplingar mellan knivattacken och SSU Skånes slagord om ”Krossa sionismen!” som framfördes under 1 maj i Malmö.

Knivdådet mot den 60-åriga kvinnan har även uppmärksammats i utländsk press, till exempel i The Times of Israel som slår upp händelsen stort.

Under tisdagseftermiddagen kom uppgifterna från polisen att det finns en misstänkt gärningsman som nu är anhållen i sin frånvaro.

Källor:
Judiska församlingen kallar in sin krisgrupp
Jewish woman stabbed, critically injured in Sweden


  • Publicerad:
    2019-05-15 22:10