STOCKHOLM. Det gick vilt till i huvudstaden när hundratals svenskar samlades för att fira nationaldagen och protestera mot frihetsrestriktionerna som fortfarande upprätthålls med anledning av coronapandemin.

Foto: Skärmdump från Nya Dagbladets liverapportering

Sedan den 1 juni är det i Sverige tillåtet att anordna offentliga sammankomster med 100 deltagare. Detta är ett led i de utlovade stegvisa lättnaderna i coronarestriktionerna som ska genomföras nu då allt större delar av befolkningen vaccinerats och sommaren dämpar virusets spridning.

Detta hindrade dock inte den alltmer ifrågasatta svenska poliskåren från att under gårdagen aggressivt angripa demonstranter som samlats i Stockholm för att fira nationaldagen och protestera mot de kvarvarande coronarestriktionerna.

I filmer från Nya Dagbladets liverapportering ser man hur polisen meddelade att sammankomsten upplösts och sedan – på samma sätt som man tidigare agerat vid liknande demonstrationer – började polisen att ge sig på enskilda demonstranter och avlägsna dessa från platsen.

Särskilt i en av Nya Dagbladets filmer ser man hur en grupp män fått nog av polisens beteende och skyddar demonstrationen genom att bilda en kedja och skandera ”åk hem” till polisen som omringat demonstrationen.

— Åk hem och gör nytta istället, säger en man till poliser som var på väg att gå in i sammankomsten men tvingades lomma iväg när de möttes av den mänskliga kedjan.

I filmen ser man sedan hur en av poliserna som fick dra sig tillbaka blir arg på en person som står för sig själv och filmar och pratar med hans kollega. Polismannen börjar därför gripa tag i mannen och får sedan hjälp av kollegan som blev filmad och andra kollegor som strömmar till för att ge sig på den ensamme filmaren.

Männen som bildat kedja för att skydda demonstrationen reagerar sedan på detta och gör ett fritagningsförsök som började lovande men sedan brutalt slås ner av polisen när fler poliser strömmar till. Man ser också i filmen hur en av de anslutande poliserna är en civilpolis som våldsamt och bakifrån sparkar mot kameramannen när denne redan tappat balansen och är framåtböjd. En annan kollega mosar sedan ned knät i nacken på mannen när polisen lyckats bryta ned honom på marken.

Polisen gjorde senare under dagen också ingripanden då man upplöste en fotbollsmatch som demonstranterna anordnade genom att köra in fyra piketbussar på fotbollsplanen och omhänderta Filip Sjöström och Max Winter som är initiativtagarna bakom den här och flera tidigare ”tusenmannamarscher”.

När Expressen i efterhand frågar Sjöström vad han anser om att det uppstod fysiska konfrontationer mellan demonstranterna och polisen menar Sjöström att det var polisen som agerade felaktigt.

— Vi ville ju att polisen inte skulle dyka upp i dag. Det är väl svaret på frågan. Vad gjorde polisen där? Hade deras ingripande någon större effekt eller var det bara för att visa att de gör sitt jobb?

På en direkt fråga om det är rätt att göra fysiskt motstånd om man anser att polisen agerar felaktigt svarar Sjöström att man absolut har rätt att göra det och att det var vad som hände igår. Sjöström vill inte heller direkt ta avstånd när Expressen påstår att det deltog ”högerextremister” i hans demonstration.


  • Publicerad:
    2021-06-07 16:20