MÅNGKULTUREN. Zigenarregistret som Skånepolisen upprättade utsattes för hård kritik och zigenare fick stora ”skadeståndsbelopp”. Men nu upprättas nya klanregister.

Kriminella klaner och släktnätverk infiltrerar myndigheter runt om i landet. För att försöka komma åt detta har en databas, ett klanregister, upprättas av Polisen  skriver Tobias BarkmanHelsingborgs Dagblad.

Kartläggningen har pågått i tysthet i minst ett år, enligt tidningarna.

— Av dem vi tittar på är inte alla kriminella. Men i de kriminella släktnätverken är det ett antal som främjar de andras kriminella verksamhet och lever av den. De lever i det ekosystem. Och vi måste slå mot hela ekosystemet, säger Mats Karlsson som är chef för regionala underrättelseenheten i polisens Region syd.

I Sveriges Radio Ekots Lördagsintervju förra helgen berättade biträdande rikspolischefen Mats Löfving att det finns ett 40-tal klaner i Sverige som har stort inflytande i den undre världen, samt försöker skaffa sig makt i folkvalda församlingar.

Dessa klaner är rasfrämmande invandrare. Flera av klanerna och många av medlemmarna i dessa har flyttat till Sverige i enda syfte att ägna sig åt grov brottslighet.

När Polisen i Skåne upprättade ett register över de kriminella zigenarna i södra Sverige, drabbades myndigheten av mycket hård kritik från både politiker och massmedier.

Den judiska ”människorättsorganisationen” Civil Rights Defenders företrädare Robert Hårdh uttryckte år 2017 stor belåtenhet över att det ”skadestånd” som utdömdes till zigenarna för att ha stått i det lagliga så kallade Romregistret revs upp. Men istället för att stoppa ”skadestånden” till de zigenare som Hårdh företrädde, omvandlade Justitiekanslern utbetalningarna till ett generellt ”skadestånd” åt alla klanmedlemmar som stod i Skånepolisens register.

I zigenarregistret fanns det sammanlagt 4 741 personer, där totalbeloppet som Polisen skulle betala ut till de zigenska klanerna på grund av Civil Rights Defenders och Justitiekanslern landade på cirka 166 miljoner kronor.

Polisens klanregister över zigenarna lades ned. Nu har nya klanregister upprättats som ska täcka in fler kriminella klaner.


  • Publicerad:
    2020-09-13 11:45