INRIKES. En 40-årig skolkurator sitter häktad misstänkt för grovt vapenbrott och förberedelse till grovt rån. Detta efter att automatvapen, polisuniformer och peruker hittats i en container i Taberg utanför Jönköping.

Skolkuratorn och vänsterextremisten David Bothen. Foto: Facebook.com.

Det var i onsdags som två personer kopplade till en utländsk stöldliga bröt sig in i en container på ett industriområde i Taberg utanför Jönköping. I container hittade de en gömma bestående av automatvapen, polisuniformer, löshår och peruker, varpå man larmade polisen.

— Det är föremål som tyder på att ett grovt brott har planerats, säger en poliskälla till Aftonbladet.

Hela industriområdet spärrades sedan av och vaktades under natten till torsdagen av tungt beväpnad polis.

Under torsdagen kunde tre personer anhållas med misstanke om någon slags delaktighet i vapengömman, samtidigt som polisen sökte igenom det avspärrade industriområdet med hundar. En fjärde person anhölls i sin frånvaro och kunde gripas senare under kvällen och enligt Jönköpings-Posten (JP) ska ytterligare ett industriområde i närheten ha sökts igenom under fredagen.

Nordfront kan nu avslöja att den fjärde mannen – som även häktades under måndagen – heter David Bothén, en 40-årig skolkurator med kopplingar till våldsvänstern.

Enligt Bothéns Facebook tog han socionomexamen vid Forskarskolan Hälsa och Välfärd på Jönköpings universitet i januari i år. Den 26 mars påbörjade han en anställning som skolkurator åt Jönköping kommun på högstadieskolan Alfred Dalinskolan i Huskvarna.

Nu misstänks han för grovt vapenbrott och förberedelse till grovt rån.

Säpo inkopplade
Aftonbladet skriver under kvällen att Säpo har kopplats in med tanke på att ”personer som är intressanta i utredningen har kopplingar till den vänsterautonoma rörelsen”. Något som även Säpo bekräftar:

— Det stämmer att vi känner till ärendet men jag vill vara tydlig med att det är polisens ärende. Vi får information om det finns anledning att misstänka att vi kan bistå med information eller om det anses att det rör vårt verksamhetsområde, säger Säkerhetspolisens presschef Karl Melin till JP.

Under måndagen har polisen dessutom genomfört flera husrannsakningar i Jönköping med omnejd och ytterligare en man i 40-årsåldern har anhållits.

Under häktningsförhandlingen ska Bothén ha nekat till brott. På hans Facebook kan man se att han interagerar med människor med kända kopplingar till vänsterextrema våldsnätverk. Den 23 oktober 2015 publicerade Bothén ett lång inlägg där han kommenterar den så kallade skolattacken i Trollhättan som skedde dagen innan. I inlägget beskriver han något slags ”känsloutbrott” han ska ha fått i samband med att han nåddes av nyheten om dådet:

Jag tror att det var känslan av vanmakt inför en massiv mängd dumhet och rasistiskt hat som bidrog till att mitt försvar är något nednött just nu. Ett bra tag nu har det känns som att en stor och skränig rasistmobb, bestående av sverigedemokraterna och deras långa internetsvans, diverse andra fascister, allt brunare falanger i flera av de borgerliga partierna, vanliga svennerasister samt en och annan ledarsida, utgör ett sorts konstant bakgrundsbrus som inte riktig går att stänga ute. Bidragande till en ökande trötthet är också att en allt större del av politikerna under pågående flyktingkris tycks vara mer och mer villiga att närma sig sverigedemokraternas krav på hårdare tag mot flyktingar trots att fler svenskar för närvarande är för ett ökande flyktingmottagande än tvärt om. 

Bothén fortsätter att beklagas sig över att asylboenden brinner och att allt fler partier i riksdagen tycks vilja strama åt invandringen till Sverige. På slutet tackar han bland annat personer som använder våld mot politiska motståndare:

Med detta sagt vill jag passa på att tacka alla er som faktiskt orkar göra något för att motverka ondskan och dumheten genom att till exempel organisera flyktingmottagande, slåss med fascister, läsa läxor med flyktingbarn, tjafsa med sverigedemokrater på fejjan med flera stora såväl som små insatser.

Bland de Facebooksidor som Bothén tryckt ”gilla” på är flera kopplade till våldsvänstern, såsom ”Free Joel”Göteborgs Antifascistiska FrontSAC – Syndikalisterna, det vänsterextrema Bokcaféet i Jönköping, Allt åt alla Jönköping och Researchgruppen.

I samband med att Bothén häktades under måndagen fick Alfred Dalinskolan reda på att deras kurator är misstänkt för grovt vapenbrott och förberedelse till grovt rån.

— Vi är chockade över uppgifterna, säger skolans rektor Christin Lund till JP.

I övrigt vill inte rektorn kommentera ärendet, utan låter hälsa att de inväntar mer information innan de kan besluta hur de ska hantera saken.

Polisen är mycket förtegen gentemot media angående utredningen så det är ännu oklart om man har någon slags teori kring vad en grupp vänsterextremister ska göra med tunga vapen och polisuniformer. Enligt Jönköpingspolisens presstalesman Thomas Agnevik är polisen ”inne i ett mycket känsligt läge”.

Nordfront kommer dock att följa fallet noggrant.

Källor:
Polisen misstänker: Politiskt motiv bakom mystiskt containerfynd
Containerfynd avslöjade misstänkt rånplan
Polisens insats i Taberg: ”De har skottsäkra västar och vapen på sig”
Stora insatsen i Taberg: Misstänkt grovt vapenbrott
Häktad för grovt vapenbrott – jobbar på skola


  • Publicerad:
    2018-06-12 01:06