FÖRTRYCK. Som ett svar på nederländares invandringsmotstånd ska polisen nu ha upprättat tio underrättelse-enheter som övervakar vad medborgare skriver på sociala medier. Övervakningen följs sedan upp med hembesök mot de invandringskritiker som anses ha gått för långt.

Illustrationsbild. Foto: redicecreations.com

Illustrationsbild. Foto: redicecreations.com

Som tidigare rapporterats har Nederländerna upplevt flera högljudda protester och upplopp mot planerade asylboenden, vilket också resulterat i att flera asylboenden stoppats. Parallellt med detta rapporterar nu den nederländska dagstidningen NRC Handelsblad om hur nederländsk polis den senaste tiden börjat slå till mot personer som uttryckt sig invandringskritiskt på sociala medier, med flera namngivna exempel.

Mark Jongeneel, 28 år från kommunen Sliedrecht, fick av sin mor veta att han eftersökts av två poliser som precis knackat på dörren och som nu var på väg till hans arbetsplats. När väl poliserna konfronterat honom på kontoret där han arbetar så ska de enligt Mark ha uttryckt något i stil med:

— Du twittrar en hel del. Vi har order om att be dig moderera din ton. Dina tweets kan uppfattas som uppviglande.

Vad Mark hade gjort var att han på Twitter hade skrivit ett par inlägg som handlat om ett nytt planerat flyktingboende i Sliedrecht. Tonen i inläggen ska ha varit i stil med:

Sliedrechts kommunfullmäktige kommer med ett förslag att ta emot 250 flyktingar de kommande två åren. Vilken dålig idé! Borde vi låta detta ske?!

I ett annat fall så skrev den 43-åriga mekanikern Johan van Kite från orten Kaatsheuvel, upprört på Facebook om de utlysta planerna att placera 1200 flyktingar på orten:

Låt dessa ledare fara åt helvete, vi kommer in till staden allihopa.

Senare samma dag så fick han ett 20 minuter långt polisbesök, där han beskriver hur de auktoritära poliserna påtalat att han uppviglat till en demonstration, varefter de tvingade honom att ta bort det han skrivit. Sedan dess beskriver Johan känslan av att hans frihet begränsats, och att han nu känner sig medveten om att polisen läser när han skriver på Facebook.

Vad tidningen NRC erfar från ett polisuttalande, så har den nederländska polisen i det här syftet satt upp tio stycken underrättelse-enheter, med digitala detektiver som i realtid övervakar vad som skrivs på Facebook och på Twitter där man letar efter inlägg som ”gått för långt” i sin kritik mot flyktingförläggningar. Polisen hämtar här sitt lagstöd i förbudet mot så kallade hatbrott och uppvigling, men enligt polisen är gränsen för vad som är olagligt diffus och hela tiden öppen för nya tolkningar.

Efter att inlägg som ”gått för långt” upptäckts hjälper den lokala polisen till med hembesök hos de individer som identifierats av de digitala detektiverna. Polisen ska de senaste månaderna ha slagit till mot ett stort antal nederländare på detta vis. Minst 20 sådana hembesök ska ha skett i Leeuwarden i oktober förra året. Samma sak inträffade i Enschede. Och i Brabant Kaatsheuvel så har minst tre personer fått besök av polis.

Detta får sammantaget tidningen NRC att tala om en polisstat, men en polistalesman för den lokala polisen i Sliedrecht försvarar till tidningen sitt agerande med att man visst tolererar demonstrationer, men att de måste vara tillståndsgivna, och att yttrandefrihet visst råder, där hoten mot Mark bara varit tal om rekommendationer. Mark själv ser det hela dock som ett försök att tysta honom, men intygar till tidningen NRC att han inte tänker låta detta hålla honom tillbaka.

Källa:
U twittert wel heel veel, zei de politi


  • Publicerad:
    2016-02-01 18:05