INRIKES. Polisen i Lund anser det inte vara ”hets mot folkgrupp” att uppmana till mord på svenskar, avslöjar Samhällsnytt.

I en video på ett slutet instagramkonto uppmanar nigerianen Jesse Conable till mord på svenskar. Kontot, med namnet ”barasvarta”, tillät enbart icke-vita följare.

Nigerianen inleder videon med att säga att svarta ska ”ta över” och bli ”nummer ett” och att man ska förslava vita människor och behandla dem värre än svarta slavar någonsin blivit. I slutet av videon uppmanar han ickevita att ”cutta” svenskar som ”snackar skit” om dem och att skjuta svenskar som ”snackar skit” om någon ickevits familjemedlemmar.

Inlägget polisanmäldes av sverigedemokraten Bawan Said, som enligt ett uttalande till Samhällsnytt talade med polisen i telefonen i 17 minuter. Enligt Said ville man inte rubricera uttalandena som ”hets mot folkgrupp”, vilket svenskar kan bli dömda för när de gjort betydligt mildare uttalanden.

— Det här är det sjuka faktiskt. Jag pratade 17 minuter med polisen. Hon visste inte hur de skulle rubricera händelsen. På fullaste allvar, säger Said och fortsätter:

— ”Men vänta nu” svarade jag då – ”det här är ju väldigt allvarligt det han har sagt”. ”Jag håller med dig” sa hon. Sen fortsatte hon med att återigen säga att hon inte riktigt visste vad hon skulle rubricera det som. Jag blev chockad på fullaste allvar att vi inte ens har någon rubricering när jag ringer till polisen.

När Samhällsnytt kontaktar förundersökningsledare Paul Nilsson menar han det inte rör sig om ”hets mot folkgrupp” då uttalandet riktar sig mot vita människor:

— Normalt sett så kan man säga att den vita liksom inte är någon minoritet. Så hade det varit en minoritetsgrupp som hade utsatts för hets mot folkgrupp så hade det varit lättare att skriva det. Men en majoritet då är det sällan man kan bli utsatt för hets mot folkgrupp, säger Nilsson och fortsätter:

— Lagstiftningen är sådan. Praxis i lagstiftningen är att det inte blir hets mot folkgrupp av en majoritet som är folkgruppen. Det vänder sig oftast för att man ska skydda minoriteter. Så jag kan förstå att de har haft problem att rubricera. Hade det varit tvärtom att artisten hetsat mot någon minoritetsgrupp i samhället så hade det blivit hets mot folkgrupp eller liknande.

Samhällsnytt frågar då om lagen är enkelriktad:

— Ja det kan man. Den är till för att skydda minoriteter. Ett ofredande kan det säkert vara. Ett ofredande mot grupp.

Nilsson menar dock att han har svårt att se att en anmälan kan leda någonstans, då han anser att uttalandet skyddas av ”konstnärlig frihet”.

— Man kommer också in i den konstnärliga friheten, utan att tittat närmare på detta så skulle jag bli rätt så förvånad om man kommer fram till en fällande dom i ett konstnärligt framträdande. Det är en väldigt stor frihet man har där.

Huruvida exempelvis konstnären Dan Park kan förvänta sig att i framtiden skyddas av ”konstnärlig frihet” är oklart.

Se videon nedan:

Källa:
Polisen ovillig att utreda uppmaningar att skjuta vita svenskar – hänvisar till ”konstnärlig frihet”


  • Publicerad:
    2019-09-15 22:45