TEKNIK. Svenska polismyndigheten och säkerhetspolisen, spekulerar om att köpa det israeliska spionviruset Pegasus. Spionviruset lämnar få spår och är svårt att upptäcka. 

Genrebild. Foto: CC public domain

Svenska polismyndigheten och Säkerhetspolisen (SÄPO) funderar på att köpa det israeliska spionviruset Pegasus. I februari infördes en ny lag som innebär att viruset får användas i Sverige.

Spionviruset fungerar genom att kräva tillgång till mobilnätet, och därigenom samla information. Tekniken skiljer sig från de flesta andra spionvirus som kräver att den övervakade måste trycka på en länk från ett sms eller liknande.

Amnesty Internationals säkerhetslabb har undersökt spionviruset och konstaterar att det är svårt att upptäcka eftersom det lämnar få synliga spår.

— Det är svårt att bedöma hur vanlig den här tekniken är eftersom den är svår att upptäcka i själva ögonblicket. Den lämnar väldigt få synliga spår som skulle kunna väcka misstankar, i motsats till andra angreppsvägar som sms-meddelanden och andra tekniker som bygger på mer social manipulation, beskriver chefen för Amnesty Internationals säkerhetslabb, Claudio Guarnieri.

Spionviruset har utvecklats av det israeliska företaget NSO Group och är världsledande inom aggressiv avlyssningsteknologi, skriver SVT Nyheter. Enligt en undersökning från Amnesty International, SVT, Utrikesmagasinet och Forbidden Stories, har flertalet personer utsatts för spionviruset. Bland annat den saudiska journalisten Jamal Khashoggi, den marockanska journalisten Omar Radi, och Amazonägaren Jeff Bezos.

Experter varnar för att tekniken kan komma att missbrukas av totalitära och korrupta stater som Saudiarabien, Marocko eller Mexiko. Risken finns också att tekniken kommer att missbrukas av stater som Israel och Sverige.


  • Publicerad:
    2020-06-25 09:00