UMEÅ. Den senaste tiden har Umeå drabbats hårt av till synes slumpmässiga bilbränder. Enligt Umeåpolisen David Helgesson ser man det som hämndaktioner riktade mot polisen efter insatser mot kriminella grupperingar i kommunen.

Bild från en av de senaste bilbränderna i Umeå. Foto: Facebook.

Nordfront har under veckan rapporterat om flera bilbränder i Umeå, något som också diskuterades i det senaste avsnittet av Studio Bothnia.

I ett av fallen brändes en bil där en kvinna hade lämnat sin hund en kort stund.

Tidigare har Umeåpolisen kommenterat att man ser bilbränderna som en slags hämndaktion riktade mot polisen. Nordfront har varit i kontakt med polisen David Helgesson, som är gruppchef för avdelningen Grova brott i Västerbotten med anledning av detta.

— Vi kan se ett mönster som talar för att händelserna hänger samman med polisiära ingripande mot kriminella individer i Umeå, säger Helgesson.

Helgesson säger också att man i dagsläget inte kan se att bilbränderna är riktade mot specifika bilar och individer, utan att de är slumpmässigt utvalda.

På fråga varför kriminella skulle attackera slumpmässigt utvalda civila bilar om det är polisen man vill komma åt svarar Helgesson:

— Vi arbetar målmedvetet för att försöka förhindra nya bränder men också för att lagföra de individer som ligger bakom bränderna. Vi förstärker vårt arbete i dessa områden både för att arbeta brottsförebyggande och trygghetsskapande genom att finnas tillgängliga och närvarande.


  • Publicerad:
    2020-04-26 11:45