INRIKES Polisen har fått hård kritik för de senaste dagarnas invandrarupplopp i Mellansverige. Nu medger polisen att det var ett misslyckande samtidigt som man laddar för nya upplopp under lördagen.

I två dagar i rad har uppretade muslimer gjort upplopp i städer som Norrköping, Linköping, Örebro och Rinkeby. Detta med anledning av antimuslimska torgmöten som dansken Rasmus Paludan och hans kontrajihadistiska parti Stram kurs försökt hålla på platserna.

Paludan är känd för att elda upp koraner under sina möten, vilket vanligtvis leder till våldsamma reaktioner bland icke-vita som identifierar sig med islam.

Under upploppen har flera polisfordon satts i brand, minst ett polisfordon kapats och så många som 16 poliser skadats.

Rikspolischefen Anders Thornberg har i ett uttalande beskrivit upploppen som ”ett angrepp på vår demokrati och rättsstat” och polisen har ådragit sig hård kritik för att man retirerat från invandrarpöbeln och tillåtit dem att skada och stjäla polisfordon.

Många poliser frustrerade

Till Aftonbladet medger nu Tomas Stjernfeldt, vice ordförande på Polisförbundet, att det hela är ett misslyckade från polisens sida.

— Givetvis är det ett misslyckande när vi har ganska många skadade kolleger. Det handlar om yttrandefrihetsfrågor som vi inte har kunnat upprätthålla, vi har områden i samhället där vi inte har kunnat säkra allmänheten, säger Tomas Stjernfeldt.

Stjernfeldt medger att polisen varit för dåligt rustade.

— Så som det har utvecklats kan vi inte vara nöjda. Och jag vet att våra poliser är särskilt frustrerade för att man har blivit angripen när man har försökt upprätthålla yttrandefriheten, säger Tomas Stjernfeldt.

Många proffstyckare har nu krävt snävare yttrandefrihetslagar för råda bot på problemet. Inte för de som begår upplopp, utan för islamkritiker.

På Bonniertidningen Expressen skriver exempelvis Fredrik Sjöshult att polisen varit ”fega” som godkänt Paludans ansökningar om att hålla islamkritiska manifestationer.

Rasmus Paludan har uppenbarligen inget annat syfte än att det som en direkt följd av hans aktioner ska uppstå oordning. Här finns också erfarenhet från tidigare sammankomster.

Därför borde ordning i samhället väga tyngre än danskens mötesfrihet.

Det beslutet borde modiga polischefer våga fatta.

En som dock inte kritiserat polisen är Morgan Johansson, som i egenskap av inrikes- och justitieminister är ansvarig för Polismyndigheten.

— Jag har ingen anledning att i dag föra fram någon som helst kritik mot polisen, säger Morgan Johansson, i en kommentar till Aftonbladet.

Samtidigt förbereder polisen för fortsatta upplopp under lördagen med anledning av att Paludan ansökt om tillstånd att hålla en manifestation i Landskrona.

Polisen bedömer dock att det är hög risk för liknande kravaller som i Örebro, varför man valt att flytta manifestationen, skriver Aftonbladet. Exakt var den kommer att hållas är i skrivande stund oklart.