SVERIGE. Stefan Berg, ordförande i RS-Göteborg, anmälde en polis efter att han hamnat på en polisbils motorhuv vid en protest mot en utvisning utanför ett Migrationsverk i Kållered. Polismannen har nu dömts.

Stefan Berg, ordförande i RS-Göteborg.

Stefan Berg
 

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) höll en demonstration utanför Migrationsverket i Kållered, Göteborg, den 6 augusti 2012. Demonstrationen var för att stoppa en utvisning av en illegal invandrare och demonstranterna bildade en kedja för att hindra transporten. Stefan Berg, ordförande i RS-Göteborg, påstod att han slungades upp på motorhuven på en polisbil som körde in bland demonstranterna. Han hävdade också att polismannen kört bilen med en hastighet av 50 kilometer i timmen i över tre kilometer. Berg gjorde sedan en anmälan mot polisen.

Polismannen har dock uppgett att Berg själv kastat sig upp på motorhuven. Polismannen ska också ha känt sig förföljd av demonstranterna och sagt att de var mycket hotfulla.

Trots anklagelserna mot polismannen beslutade polisens personalansvarsnämnd att den åtalade polismannen kommer att få behålla sitt jobb oavsett vilket beslut tingsrätten kommer fram till.

Under fredagen föll domen mot polismannen och han dömdes till villkorlig dom och dagsböter för framkallande av fara för annan.

Rolf Skårman, polisens advokat, ska ha sagt att han inte kan tänka sig att polismannen är nöjd med domen och att han tror att en överklagan kommer att göras.

Någon som inte heller är nöjd med domen är Stefan Berg. När domen föll ska han ha sagt följande: ”Han får behålla körkortet, han får vara kvar i tjänst och fortsätta med samma uppdrag trots att han har använt sig av den här typen av våld.” Berg vet dock inte ännu om han ska överklaga domen.

Källa:
Polis döms efter vansinnesfärd


  • Publicerad:
    2013-06-15 00:30