FESTIVALSOMMAR. I början av augusti var en stor ravefestival planerad i en övergiven cementfabrik i Nynäshamn. Nu stoppas festivalen i sista sekund av polisen som är rädd för drogöverdoser och att folk ska hoppa från byggnader.

Polisen har lagt in sitt veto mot en planerad ravefestival i Nynäshamn.

Musikfestivalen Into the Factory var sedan länge planerad att hållas i Nynäshamn med start 10 augusti. Platsen var en övergiven cementfabrik och till ändamålet hade man bokat inte mindre än 75 olika akter som skulle spela elektronisk dansmusik dygnet runt.

Med endast dryga två veckor kvar har dock polisen nu lagt in sitt veto mot festivalen, då man inte tror att det är hanterbart att genomföra festivalen på ett säkert sätt.

På sin hemsida skriver arrangörerna:

Alla förberedelser inför Into the Factory mötte normala utmaningar, men det har för det mesta varit en konstruktiv och progressiv process, fram till för endast några dagar sedan när polisen deklarerade att de kommer att lägga sitt veto mot festivaltillståndet. I deras argumentation hävdar polisen att det kommer att bli omöjligt att skapa en säker tillställning. Att människor skulle komma att dö av drogöverdoser och från att klättra upp och hoppa ned från höga byggnader på festivalområdet. De menade även att det skulle krävas ett orimligt stort antal poliser för att skapa en säker tillställning. I och med detta så lämnar de oss utan alternativ för att kunna fortsätta att genomföra festivalen. Detta innebär att Into the Factory 2017 kommer att avbokas.

Vidare skriver arrangörerna att detta är den värsta stunden i deras 20-åriga engagemang för elektronisk dansmusik och att denna dagen kommer att gå till historien som ”vårt sista försök att bygga en festival i vårt hemland Sverige”.

Arrangörerna menar att det alltid varit svårt att anordna ”danstillställningar” i Sverige, då polisen velat nyttja deras ”kultur” för att statuera exempel i kampen mot narkotika.

De som redan köpt biljetter kommer att kompenseras med biljetter till andra ravefestivaler i andra länder samt bli inbjudna till privata ravefester under helgen.

Ravekulturen föddes under slutet av 80-talet och fick stor uppmärksamhet i svenska medier på 90-talet då man anordnade långa dansfester i industrilokaler eller så kallade skogsfester. Kontroversen kring ”kulturen” ligger i att deltagare ofta har dansat i flera timmar i sträck, påverkade av psykedeliska eller centralstimulerande droger, vilket förstås är både olagligt och ohälsosamt.

Källor:
Into the Factory har släppt sina sista artister
Official statement to all Into the Factory 2017 ticket buyers


  • Publicerad:
    2017-07-25 17:15