Är media ”granskare av makten” eller är man själva en del av den egentliga makten? Efter att man ännu en gång lyckats ändra polisens sätt att utföra brottsbekämpning, står det i alla fall klart att massmedia har en del att säga till om.

För drygt en vecka sedan gick Södermalmspolisen ut med efterlysning på Twitter. Man efterlyste en manlig väskryckare, mellan 20-30 år och med svarta kläder. Man skrev även ut vittnescitatet ’romskt utseende’. Detta signalement blev för mycket för vissa och Södermalmspolisen fick ta bort inlägget. Medier, såsom DN, blev skadeglada och skrev att ”Twitterpoliserna måste vakta sin tunga”

Nu har polisen försökt att lösa brott ett annat brott och media har återigen tillrättavisat myndigheten. Den här gången heter det att ”Polisen pudlar om formulering – igen” och man retar sig på att det ”bara gått en dryg vecka sedan Stockholmspolisen var ångerfull”. Efter ett rånförsök i Botkyrka på fredagen hade polisen gått ut med signalement på den misstänkte förövaren. Polisen skrev att rånförsöket begicks enligt målsäganden av pakistanier’. Att gardera sig med formuleringen ”enligt målsäganden” räckte dock inte för TT, som ringde upp informatören vid länskommunikationscentralen, Albin Näverberg. TT skriver:

”Albin Näverberg tycker inte att polisen bidrar till att peka ut någon grupp, men han medger att formuleringen kan uppfattas illa.” Efter att Albin Näverberg har medgett, alltså erkänt, säger han avslutningsvis: ”Jag tar bort det där om pakistanier”.


  • Publicerad:
    2012-08-04 23:46